АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Лис

22

Черговий наступ на куріння і курців!

Автор: юрист Денис Кучерявый

legeni2В Україні вступив в дію закон від 11.06.2009 р. № 1512-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення”. Цим законом Верховна Рада України внесла досить істотні зміни в законодавство, спрямоване на зменшення тютюнопаління в Україні.

Зокрема, в Законі “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” заборона вживання тютюнових виробів в окремих місцях визначена окремими нормами. При цьому забороняється куріння тютюнових виробів у таких громадських місцях:

· у закладах охорони здоров’я, навчальних закладах незалежно від форми власності і підпорядкування;

· у спортивних спорудах;

· у закладах, підприємствах та організаціях культури;

· у залах чекання пасажирів на залізничних, авто- і аеровокзалах;

· у вагонах поїздів, автобусах, таксі, включаючи маршрутні таксі, тролейбусах, трамваях, метрополітені;

· у ліфтах жилих будинків;

· на територіях дитячих майданчиків.

В інших громадських місцях та на робочих місцях куріння тютюнових виробів дозволяється лише у спеціально відведених для цього місцях.

В цей самий закон внесені також зміни, які стосуються нанесення більш страхітливих написів та малюнків на пачках цигарок. Але виробників ці зміни стосуються лише з 1 січня 2010 року.

Забороняється продаж цигарок поштучно і в пачках менш ніж по 20 штук (ст. 15-3) – теж після 1 січня 2010 року.

До Закону “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення” також внесені доповнення і зміни.

Зокрема, постановлено, що робочім місцем рахується простір, відведений у будівлі чи споруді для перебування працівника в процесі трудової діяльності.

До повноважень органів місцевого самоврядування віднесено, крім іншого, сприяння вирішенню питань щодо фінансового забезпечення лікувально-профілактичних заходів та робіт, пов’язаних з лікуванням залежності від тютюну (нікотинової залежності). Не зрозуміло, тільки: хто і як буде виконувати цю норму. Скоріш за все: ні хто і ні як.

Заборонено включення тютюнових виробів і предметів, пов’язаних з їх вживанням, до гуманітарної допомоги, а також поширення тютюнових виробів серед населення безоплатно.

legeni1Згідно цього закону, власник або уповноважені ним особи чи орендарі відповідних споруд, окремих приміщень (напевне маються на увазі ті місця, де заборонено куріння) зобов’язані відвести місця для куріння, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити наочну інформацію про розташування таких місць та про шкоду, якої завдають здоров’ю людини куріння тютюнових виробів.

На підприємствах громадського харчування для осіб, які не курять, має відводитися не менше ніж половина площі цих громадських місць. У готелях для осіб, які не курять, має відводитися не менше ніж 50% номерів.

Передбачена змінами до закону і відповідальність за порушення його вимог. Зокрема, органи захисту прав споживачів, стандартизації, метрології можуть застосовувати фінансові санкції до суб’єктів господарювання (в тому числі, до приватних підприємців) у разі роздрібної реалізації тютюнових виробів без страхітливих медичних попереджень і інформаційного напису про вміст нікотину та смоли – до 10 тис. гривень.

У разі роздрібної реалізації тютюнових виробів, у яких вміст шкідливих речовин перевищує встановлені цим Законом допустимі рівні – штраф до 20 тис. гривень.

У випадку роздрібної реалізації тютюнових виробів з використанням на їх упаковці слів, що містять додаткові характеристики тютюнових виробів: “з низьким вмістом смоли”, “легкі”, “суперлегкі”, “ультралегкі”, аналоги таких слів іноземними мовами, які створюють враження про те, що такий тютюновий виріб менш шкідливий для здоров’я, – штраф до 10 тис. гривень;

З цього виходить, що всі роздрібні продавці повинні, перед тим, як придбавати для реалізації табачні вироби, особисто слідкувати за їх відповідністю закону і посилання на вину виробника або оптового постачальника не пройдуть.

Для виробників, імпортерів і оптовиків тютюнових виробів передбачені такі ж самі покарання за аналогічні порушення вимог закону, хоча це безумовно не справедливо: ці категорії учасників тютюнового ринку мали би нести набагато жорсткішу відповідальність порівняно з “розничниками”. Явно, спрацював той факт, що імпортери і оптовики не дуже слабо представлені у Верховній Раді і на всякий випадок вони встановили для себе штрафи, які для них є смішною дрібницею.

Керівники підприємств громадського харчування, а також готелів за невідведення для осіб, які не курять, не менше 50 відсотків місць, також можуть бути оштрафовані на суму до десяти тисяч гривень.

Внесені зміни і до Кодексу про адміністративні правопорушення. При цьому не були забуті і прості курці.

За куріння у вагонах (у тому числі в тамбурах) приміських поїздів, у невстановлених для куріння місцях у поїздах місцевого і дальнього сполучення, у метрополітенах, на суднах, в автобусах, маршрутних таксі, тролейбусах або трамваях, штраф збільшено до 340 гривень.

За куріння у інших місцях, де це заборонено законом або рішеннями місцевих рад, можуть оштрафувати на суму до 170 гривень. При повторному такому ж порушенні – до 340 гривень.

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


коментарі 2

  1. Андрей :

    Каким нормативным актом утверждены штрафы за курение в общественных местах? В ст. 175 админкодекса я нашел от 1до5 и от 5 до 7.
    Сейчас многие пишут до 170, повторно до 340.
    Где прочитать об увеличении штрафов?

    … я бы, конечно, ввел смертную казнь ;)

  2. admin :

    Андрей: у нас и так население уменьшается, не так много осталось до того – как все вымрем, а Вы еще и хотите практически половину расстрелять. Ответственность по ст. 175-1 админкодекса – до 340 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *