АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Січ

28

Вилучення посвідчень водія та інших документів

Автор: Advocat

У практиці нерідко виникають спори, які пов’язані з законністюна русском языке або незаконністю вилучення працівниками міліції у водіїв документів: посвідчення водія, талона про проходження державного технічного огляду і ліцензійної картки. Виникають проблеми і з поверненням цих документів водіям. Відразу слід зауважити, що порядок таких дій працівників міліції досить чітко регламентований Постановою Кабінету Міністрів України від 17.12.2008 за № 1086, яка так і називається: “Про затвердження Порядку тимчасового вилучення посвідчення водія, талона про проходження державного технічного огляду і ліцензійної картки на транспортний засіб та їх повернення”.

Насамперед, затверджений Кабміном порядок передбачає, що тимчасове вилучення посвідчення водія, талона про проходження державного технічного огляду і ліцензійної картки на транспортний засіб здійснюється уповноваженою особою підрозділу ДАІ. З цього положення слід зробити висновок, що інші працівники міліції (наприклад – з ДСБЕЗ) не мають право здійснювати тимчасове (а тим більше – постійне) вилучення вказаних документів. Зрозуміло, що це твердження не стосується випадків, коли таке вилучення здійснюється за постановами слідчих по кримінальних справах.

Працівник ДАІ може вилучити посвідчення водія виключно за наявності підстав вважати, що водієм вчинено правопорушення, передбачене Кодексом України про адміністративні правопорушення, за яке може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом. У разі вчинення водієм правопорушення, за яке передбачено накладення такого адміністративного стягнення, працівником ДАІ складається протокол про адміністративне правопорушення у двох примірниках і тимчасово вилучається посвідчення водія, про що робиться запис у протоколі. До винесення судом постанови у справі про адміністративне правопорушення та набрання нею законної сили працівник ДАІ має видати водієві тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом строком не більше ніж на три місяці з дати вилучення посвідчення. Такий тимчасовий дозвіл має відповідати формі, яку затверджує МВС.

Яким чином вилучене посвідчення повертається водієві?

Якщо по складеному протоколу у тримісячний строк судом не прийнято рішення про позбавлення водія права керування транспортним засобом або справу про адміністративне правопорушення не розглянуто у встановлений законом строк, посвідчення має бути повернуто водієві за його заявою.

Якщо на водія було накладено судом адміністративне стягнення, посвідчення повертається водієві після виконання постанови суду, наприклад – після сплати штрафу. Якщо судом прийнято рішення про закриття справи (крім випадків, коли справу про адміністративне правопорушення закрито на підставі порушення за тим самим фактом кримінальної справи), посвідчення повертається водієві після подання до підрозділу ДАІ копії відповідної постанови суду.

І якщо судом водія позбавлено права керування транспортним засобом, посвідчення повертається після закінчення визначеного строку позбавлення права керування транспортним засобом та успішного складення в Державтоінспекції теоретичного і практичного іспиту для отримання права на керування транспортним засобом відповідної категорії.

Талон про проходження державного технічного оглядуможе бути тимчасово вилучений з одночасною забороною експлуатації транспортного засобу за наявності несправностей у гальмовій системі, рульовому управлінні, тягово-зчіпному пристрої, зовнішніх світлових приладах у темну пору доби. Також він може бути вилучений, якщо транспортний засіб не укомплектований відповідно до призначення чи має інші технічні несправності, з якими відповідно до встановлених правил його експлуатація забороняється, або переобладнаний з порушенням відповідних правил, норм і стандартів, або якщо він своєчасно не пройшов державний технічний огляд.

У разі тимчасового вилучення талона про проходження державного технічного огляду працівник ДАІ складає у двох примірниках протокол про адміністративне правопорушення та проводить на місці виявлення такого правопорушення перевірку

технічного стану транспортного засобу. За результатами цієї перевірки працівник ДАІ складає акт перевірки транспортного засобу у двох примірниках. Другі примірники протоколу та акта видаються під розписку водієві, який притягується до адміністративної відповідальності. Про тимчасове вилучення талона про проходження державного технічного огляду уповноважена особа робить відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

У разі неможливості усунення технічних несправностей транспортного засобу на місці виявлення правопорушення працівник ДАІ вживає у межах своїх повноважень необхідні заходи до тимчасового затримання транспортного засобу (шляхом його блокування або доставлення на спеціальний майданчик) в установленому законодавством порядку. Такий порядок вже роз’яснювався на нашому сайті.

Подальша експлуатація транспортного засобу дозволяється лише після повернення власникові транспортного засобу або уповноваженому ним представникові тимчасово вилученого талона про проходження державного технічного огляду. А той повертається лише після усунення виявлених технічних несправностей та подання до підрозділу Державтоінспекції, в якому зберігається талон, акта перевірки технічного стану транспортного засобу, виданого уповноваженим на проведення перевірки технічного стану суб’єктом господарювання, а також сплати накладеного за вчинене правопорушення штрафу.

У разі усунення технічних несправностей транспортного засобу на місці виявлення правопорушення працівник ДАІ складає акт перевірки технічного стану транспортного засобу та не вилучає талон про проходження державного технічного огляду, про що робить запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

Ліцензійна картка на транспортний засіб тимчасово вилучається працівником ДАІ у разі експлуатації транспортного засобу, який використовується для надання послуг з перевезення пасажирів або вантажів, водієм, у дорожньому листі якого відсутні відмітки про проходження щозмінного передрейсового медичного огляду та перевірку технічного стану транспортного засобу, без посвідчення водія відповідної категорії. Також картка може бути вилучена у разі направлення в рейс одного водія під час здійснення пасажирських перевезень на автобусному маршруті протяжністю понад 500 кілометрів.

Під час тимчасового вилучення ліцензійної картки на транспортний засіб працівник ДАІ складає на місці виявлення правопорушення відповідний акт у трьох примірниках, один з яких видається під розписку водієві. Акт про тимчасове вилучення ліцензійної картки на транспортний засіб та вилучена ліцензійна картка надсилаються у триденний строк до відповідного органу ліцензування господарської діяльності щодо надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом. Перші примірники протоколу про вчинення адміністративного правопорушення та акта про тимчасове вилучення ліцензійної картки на транспортний засіб надсилаються до підрозділу Державтоінспекції за місцем реєстрації транспортного засобу чи тимчасового його обліку. Повернення ліцензійної картки даною Постановою Кабміну не регламентоване.

____________________________________________________________________________________________

Публiкацiя – 2010 р.



коментарів 14

  1. Руслан :

    У меня изъяли водительское(в 2005) которое я не получал и не обучался сейчас отучился а справку о не лешении не дают говарят здать нужно водительское замкнутый круг

  2. admin :

    Руслан: вопрос не понятен, посколько состоит из частей, которые противоречат одна-другой

  3. У меня никогда не было в.у. Я взял авто у отца ,поймали по ст130 ч1, составили протокол. Суд присудил(в 2005)2года лешения в.у.Как мог суд лешить того чего не было?В 2010 отучился в авто школе а в ГАЙ к экзамену не допускают (не могу взять справку о не лешении).Что делать?

  4. admin :

    Руслан: ситуация глупейшая, надо собирать документы о том происшествии 2005 года (если их еще не уничтожили), о том, что у Вас не было В.У. и наверное, подавать админиск на ГАИ, которая не выдает справки или на МРЕО, которая не допускает к экзаменам, или на тех и других, хотя там возможно один орган-ответчик – областное ГАИ. Что-то вроде этого, точнее издалека я Вам не скажу

  5. Алексей :

    Здравствуйте, подскажите, пожалуйста. В 2003 году на меня составили протокол об управлении транспортным средством в нетрезвом виде, медицинское освидетельствование показало, что я трезв. По повестке пришел в суд, гаишников не было, судья пообещала их вызвать и пропесочить…Прошли года…И вот в марте меня находят гаишники и требуют отдать водительское удостоверение потому, что якобы по постановлению суда в 2003 году меня лишили прав. Что делать, особенно если учесть, что было это очень давно и дело врядли сохранилось. Заранее БОЛЬШОЕ СПАСИБО за ответ.

  6. admin :

    Алексей, напишите заявление с требованием представить копию постановления суда. Напишите в суд с просьбой сообщить – было ли такое дело, какое решение было вынесено. Если и уничтожено, то могли сохраниться регистрационные данные. Потом можно уже и о дальнейшем думать. Если таки отберут, то необходимо подавать админиск о незаконных действиях

  7. Виталий :

    Здравствуйте,подскажите пожалуйста как быть?.В феврале 2012 года был составлен протокол тоже по ст 130 В протоколе ни с чем ни соглашался,машину не забрали.В качестве свидетелей сотрудники ГАи вызвали какую-то службу охраны.В итоге без ведома сотрудников Гаи трезвым водителем машина была поставлена на стоянку. сотрудниками ГАИ были изъяты права в 2011 году по ст 130 ,а так же вменялась передача права вождения лицу в не трезвом состоянии и не имеющему прав. суд назначил (40 часов общ.работ)Отработали все по закону.Правда с очень большим опозданием,т.к исполнительная служба не могла разобраться кому все таки исполнять.Вопрос вот в чем : С документом подтверждающим факт отработаных мной часов я напрвился в ГАИ забирать права,где мне и зая вили,что права не отдадут,т.к имеются разные шрафы на сумму около 6000 грн и повторная 130 ст.Имеют ли они на это право? И как быть в такой ситуации?ЗАРАНЕЕ ОГРОМНОЕ СПАСИБО,

  8. admin :

    Виталий, запущено у Вас все сильно! Из-за штрафов не имеют права не отдавать права, а вот из-за ст. 130 КпАП имеют право до решения суда. Узнайте в суде о поступлении документов, напишите заявление в ГАИ, спросите – где Ваш протокол и почему не отдают права?

  9. Виталий :

    Спасибо огромное за ответ.Скажите пожалуйста правомерно ли то,что В ГАИ меня вынуждают заплатить штраф за передачу тс лицу не имевшему прав,если по этому делу состоялся суд и по ст 130 Я отработал 40 часов.А в ГАИ теперь говорят ,чтобы я еще и 850 грн. штрафа оплатил за передачу руля.Правамерны ли их действия?

  10. admin :

    Виталий, мне сложно по тем сведениям, которые Вы описали дать Вам точный ответ. Скорее всего – не правомерны. По ст. 36 КоАП, “Якщо особа вчинила кілька адміністративних правопорушень, справи про які одночасно розглядаються одним і тим же органом (посадовою особою), стягнення накладається в межах санкції, встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених. До основного стягнення в цьому разі може бути приєднано одне з додаткових стягнень, передбачених статтями про відповідальність за будь-яке з вчинених правопорушень”. Однако, видимо, работники ГАИ составили на Вас 2 протокола и пустили их на отдельное рассмотрение, что в данном случае – не правильно. Но Вы, конечно же, вовремя не обжаловали это и теперь вряд ли чего либо добьетесь

  11. андрей :

    меня лишили прав по стате тяжкие телесние повреждения,на 2года.год прошол.под амнистию непопадаю.заплатил моральний и атериальний ушерб в сумме 220тис.очень нужни права,что можете посоветувать куда обратитса?

  12. admin :

    андрей, в настоящее время порядок уменьшения срока лишения прав отсутствует

  13. Назар :

    у мене були права на категорії А і окремо на В і С.
    у мене їх вилучили права категорії А по 124 статті(поцарапав машину).
    Чи можу я керувати автомобілем з правами категорії В і С???

  14. admin :

    Назар, вилучення ще нi чого не значить. Якщо суд Вас позбавив права керування транспортними засобами, то Вам не можна керувати жодними транспортними засобами.