АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Бер

21

Оскарження вимог органів контролю в сфері цивільного захисту

Автор: Advocat

Органи державного нагляду (контролю) в сфері цивільного захисту видають приписи та розпорядження майже всім юридичним особам, які зареєстровані в Україні, починаючи з приватних підприємців і завершуючи стратегічно важливими для економіки держави об’єктами. Такими органами вважаться Державний департамент пожежної безпеки, Державна інспекція цивільного захисту та техногенної безпеки, а також Страховий фонд документації. Ці органи працюють у системі МНС України.

Роз’яснення деяких термінів:

Припис – обов’язкова для виконання у визначені строки письмова вимога посадової особи органу державного нагляду (контролю) суб’єкту господарювання щодо усунення порушень вимог законодавства. Припис не передбачає застосування санкцій щодо суб’єкта господарювання. Припис видається та підписується посадовою особою органу державного нагляду (контролю), яка здійснювала перевірку.

Розпорядження або інший розпорядчий документ органу державного нагляду (контролю) – обов’язкове для виконання письмове рішення органу державного нагляду (контролю) щодо усунення виявлених порушень у визначені строки. Розпорядження видається та підписується керівником органу державного нагляду (контролю) або його заступником.

Розпорядження може передбачати застосування до суб’єкта господарювання санкцій, передбачених законом (закриття окремого цеху чи підприємства в цілому, накладення штрафу в адміністративному порядку).

Більшість приписів і розпоряджень тягнуть за собою великі капіталовкладення з боку підприємців для виконання всіх пунктів вимог. Особливо це стосується, наприклад, систем раннього виявлення небезпеки, середня вартість яких становить 300 тис грн. І це тільки монтаж, не враховуючи розробки проектів та погодження їх з тими ж наглядовими органами.

Багато цих приписів і розпоряджень є цілком або частково обгрунтованими. Але, одночасно слід зауважити, що значна частина вимог органів державного нагляду (контролю) в сфері цивільного захисту є безпідставними. Дуже велика кількість помилок при оформленні зазначених таких документів з боку органів державного нагляду виникає через слабку кваліфікованість інспекторського складу працівників територіальних органів, що дуже часто дає досить вагомі підстави для судового і позасудового оскарження та скасування подібних вимог.

Наше адвокатське бюро також надає послуги з позасудового та судового оскарження приписів і розпоряджень органів цивільного захисту.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *