АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Вер

8

Про приватизацію кімнат у гуртожитках

Автор: admin

Сьогодні депутати Верховної Ради України доповнили низку законів, які стосуються прав мешканців гуртожитків. Зокрема, зміни спіткали Житловий кодекс (далі – ЖК) і Закони України “Про приватизацію державного житлового фонду”, “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків”. За Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків” проголосувало 268 депутатських карток (не самих депутатів, зрозуміло).

В Україні, по даним Фонду держмайна, налічується 14 тис. гуртожитків (без врахування студентських), у яких проживають близько 1,5 млн. родин, або 4 млн. громадян. І всі вони хочуть поліпшити свої житлові умови. Але, на жаль, не всі мешканці гуртожитків можуть це собі дозволити через відсутність засобів на покупку квартир. Єдиний вихід – приватизація вже наявного житла у гуртожитках.

Та на практиці існують непоодинокі випадки, коли керівництво підприємств – власників гуртожитків приймало незаконні рішення щодо перепрофілювання гуртожитків, передавало їх в оренду комерційним структурам, укладало договори купівлі-продажу будинків-гуртожитків, порушуючи при цьому житлові права їх мешканців. В деяких випадках мешканців гуртожитку взагалі виселяли в примусовому порядку, грубо порушуючи ст. 47 Конституції України, за якою ніхто не може бути позбавлений житла, інакше як на підставі закону за рішенням суду.

Достеменно всі деталі прийнятого закону поки що не відомі, адже він ще опублікований, навіть у прийнятому проекті, який до того ж ще не підписаний Президентом. Але виходячи з змісту остаточного проекту закону, який зазвичай пройшов на “одобрямс”, можна зробити висновки, що зокрема, внесено наступні зміни:

Насамперед, нібито продовжено термін дії мораторію на виселення мешканців гуртожитків, на яких поширюється дія цього Закону, а також на відчуження (крім передачі у власність територіальних громад) гуртожитків, які перебувають у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, або були включені до статутних фондів організацій створених у процесі приватизації.

Громадяни мають право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду, житлових приміщень у гуртожитках, які перебувають у власності територіальних громад, або придбання їх у житлових кооперативах, на біржових торгах, шляхом індивідуального житлового будівництва чи одержання у власність на інших підставах, передбачених законом України. Не підлягають приватизації: квартири-музеї; квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ та організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв; квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, що перебувають в аварійному стані (в яких неможливо забезпечити безпечне проживання людей); квартири (кімнати, будинки), віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані в зоні безумовного (обов’язкового) відселення, забрудненій внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Приватизація квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках, включених до плану реконструкції поточного року, здійснюється після її проведення власником (володільцем) будинку (гуртожитку). Наймачі, які проживали у квартирах (будинках), житлових приміщеннях у гуртожитках до початку реконструкції, після проведення реконструкції мають пріоритетне право на приватизацію цих квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках.

Приватизація здійснюється шляхом:

безоплатної передачі громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім’ї та додатково 10 квадратних метрів на сім’ю;

продажу надлишків загальної площі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках громадянам України, що мешкають в них або перебувають в черзі потребуючих поліпшення житлових умов.

Право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які на законних підставах проживають у них.

Передача квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках здійснюється в спільну сумісну або часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім’ї, які постійно мешкають у цій квартирі (будинку), житловому приміщенні у гуртожитку, в тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов’язковим визначенням уповноваженого власника квартири (будинку), житлового приміщення у гуртожитку. Передача квартир (будинків) у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина.

Передача квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у власність громадян з доплатою, безоплатно чи з компенсацією відповідно до статті 5 цього Закону оформляється свідоцтвом про право власності на квартиру (будинок), житлове приміщення у гуртожитку, яке реєструється в органах приватизації і не потребує нотаріального посвідчення.

Вартість послуг з оформлення документів на право власності на квартиру (будинок), житлове приміщення у гуртожитку оплачується громадянами за розцінками, що встановлюються місцевими органами виконавчої влади.

Органи приватизації, органи місцевого самоврядування не мають права відмовити мешканцям квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом. Власники квартир багатоквартирних будинків, житлових приміщень у гуртожитках можуть створювати об’єднання співвласників багатоквартирного буднику відповідно до закону.

Сфера дії Закону “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків” поширюється на громадян, які не мають власного житла, більше 5-ти років на законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитках та фактично проживають у них. Сфера дії цього Закону поширюється на гуртожитки, які є об’єктами права державної та комунальної власності, крім гуртожитків, що перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні військових частин, закладів, установ та організацій Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до закону, Міністерства внутрішніх справ України та державних навчальних закладів. Дія Закону “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків” не поширюється на гуртожитки, що знаходяться у приватній власності, крім гуртожитків, що було включено до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації).

Гуртожитки, що було включено до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації) передаються у власність територіальних громад відповідно до державної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад з урахуванням особливостей, визначених Законом.

Видатки, пов’язані з капітальним ремонтом гуртожитків (їх цілісних майнових комплексів), що передаються у власність територіальних громад згідно з цим Законом, здійснюються за рахунок передбачених на це відповідно до державної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад коштів державного та місцевих бюджетів.

Утримання приватизованих та неприватизованих житлових, нежитлових і допоміжних приміщень у гуртожитках та прибудинкових територій здійснюється за рахунок коштів їх власників у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Допоміжні приміщення у гуртожитках передаються у спільну сумісну власність власникам житлових приміщень таких гуртожитків безоплатно і окремо приватизації не підлягають. Власники житлових і нежитлових приміщень у гуртожитках є співвласниками допоміжних приміщень гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов’язані брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням гуртожитку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні гуртожитку. Співвласники допоміжних приміщень у гуртожитку зобов’язані не перешкоджати іншим особам у правомірному користуванні такими приміщеннями.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Органи місцевого самоврядування повинні вжити заходів щодо видачі ордерів мешканцям гуртожитків, щодо яких в установленому порядку було прийнято рішення про надання їм житлової площі у гуртожитку, але які не отримали їх з незалежних від них причин.



коментарів 13

  1. Галина :

    Закон є, але його ніхто не виконує.Я проживаю із сином у гуртожитку 10 років.Гуртожиток відноситься до міської ради.Я зверталась письмово до голови міста з проханням надати мені дозвіл на приватизацію кімнат.Відповідь була наступна:я повинна звернутись за згодою до військової частини в орган розподілу житла(я військовослужбовець і в черзі на житло не знаходжусь). Після цього міською радою будуть проведені збори у гуртожитку з питань місць спільного користування. Якщо згоди не буде досягнуто, тоді мені необхідно буде виготовити документацію з реконструкції приміщення і поділу місць спільного користування(встановлення засобів обліку для кожного індивідуального енергоносія та заключення окремих договорів з РЕМ,УЕГГ,ВУЖКГ).На мою думку,це повна нісенітниця.Поясніть,будь ласка, як все повинно бути насправді. Спасибі.

  2. admin :

    Галина: більш того, що написано у статті, я Вам не скажу ні чого. Питання потребує спеціального вивчення, я не маю можливостей на це в рамках подібного спілкування.
    Для всіх в сто третій раз: не пишіть в бланку коментаря чужі сайти. Mail.ru та т.п., а також мій сайт – це не Ваші сайти, не потрібно намагатися видавати чуже за своє. Через таку поведінку програма вважає Ваші запитання спамом і викидає у сміття. При цьому я лише випадково можу це побачити. Просто нічого там не пишіть

  3. Александр :

    “Органи місцевого самоврядування повинні вжити заходів щодо видачі ордерів мешканцям гуртожитків, щодо яких в установленому порядку було прийнято рішення про надання їм житлової площі у гуртожитку, але які не отримали їх з незалежних від них причин.”
    Живу в общежитии медработников почти 10 лет… прописка есть… вселялся по ордеру(который является документом строгой отчетности и хранится у паспортиста)… В последнем абзаце(цитируемом) речь идет о другом ордере? Как его получить? …куда обращаться?
    P.S. Общежитие на балансе больницы, которая в подчинении облсовета.

  4. admin :

    Александр, если честно, то не знаю. Ход мыслей наших законодателей не всегда удается разгадать и с каждым месяцем и годом это становится все труднее и труднее. Как говорил в свое время Ленин (правда – про декабристов): “Страшно далеки они от народа”.

  5. Артем Евтушенко :

    Уважаемый Олег Петрович. 08.03.13
    в 2005 году наша семья – я и моя мать продали квартиру и вложили все деньги в жилищный кооператив, который нас обманул. Так мы стали бомжами.
    У меня высшее образование, востребованная специальность, но я пошел чернорабочим на завод ради обещанного места в общежитии и, главное, прописки.
    Ордер при поселении мне не выдали.

    Пока в комнате общежития проживали три человека, все было нормально. Когда третий постоялец выехал, мой сосед стал меня выживать и, наконец, пригрозил убить. Мне пришлось уйти. Коммунальные услуги я, по-прежнему, оплачивал.
    Я обращался за помощью к коменданту, в ЖЭК, в милицию, в прокуратуру, в районную администрацию, но в результате нажил еще больше желающих от меня избавиться.
    В настоящее время общежитие имеет статус дома с коммунальными квартирами.

    По инициативе моего соседа ЖЭК обратился в суд с иском о моем выселении, поскольку, формально, я в общежитии не проживаю. Я, в свою очередь, подал встречный иск и возражения. Процесс тянется давно, выходит за рамки гражданского суда, поскольку выявляются все новые (в основном уголовные) нарушения. Судью, естественно, это раздражает, он ожидал тривиальной схемы и не хочет вникать в детали. А на меня накидывают все новые удавки. И чем больше нарушений совершают мои противники, тем ожесточенней они пытаются меня уничтожить.
    Мне заблокировали лицевой счет, перестали выдавать расчетки для оплаты коммунальных услуг, все сотрудники ЖЭКа отказываются выдавать какие бы то ни было справки и отвечать на вопросы.
    Если я не предоставлю в очередной раз справку о составе семьи (форма №3), меня снимут с квартирного учета.

    Какие законы нарушает ЖЭК, и как мне защититься?
    Могу ли я обратиться с иском к ЖЭКу в административный суд (районный или Окружной?) с обязательством совершить действия?

  6. admin :

    Артем Евтушенко, ЖЕК не является органом гос. власти или гос., местного управления, не уполномочен на исполнение функций таких органов, иск к нему можно подать только в порядке гражданского судопроизводства. По остальным вопросам я, к сожалению, Вам ничего ответить не могу. В таком режиме общения полно изучить и правильно оценить ситуацию по подобным сложным вопросам не возможно.

  7. Владимир :

    Благодарю за предыдущий ответ!Скажите пожалуйста,если на руках нет ордера на комнату в общежитии,но, по словам управления, он находится в архиве предприятия и на руки, его нам не дают.Правильно ли это и как поступить в подобной ситуации?Спасибо!

  8. admin :

    Владимир, напишите заявление о выдаче хотя бы копии ордера.

  9. Марина :

    Уважаемый Олег Петрович, подскажите, пожалуйста, я, муж и ребенок проживаем в общежитии более 5 лет, хотим приватизировать комнаты, но на мужа приватизированна 1/4 часть квартиры его родителей (18 м2), есть ли у нас право на приватизацию комнат в общежитии?

  10. Ника :

    Добрый день!Подскажите, пожалуйста,я 4,5 года проживаю в общежитии, которое в этом году с баланса предприятия передали городу.При вселении был выписан ордер (мне его на руки не дали) и прописали меня.Как теперь оказалось ордер был выписан на 1 год,а дальше надо было выписывать новый ордер ежегодно, мне об этом не говорили.Имею ли я право через пол года (когда будет 5 лет проживания) приватизировать комнату,я и сейчас там прписана).

  11. Галина :

    Доброго дня! Велике прохання, підскажіть будь-ласка, чи можливо приватизувати в гуртожитку (в даному гуртожитку є можливість приватизації житла) 1/2 кімнати, так як я приписана уже понад 5-ти років і за мною закріплено ліжко-місце в даній кімнаті, що є її половиною. Яким чином можна отримати правовласність на 1/2 кімнати? Дуже вдячна!

  12. admin :

    Ника, у Вас полается, что ордер недействительный, поэтому могут быть проблемы. Но с другой стороны, Вы можете, если Вам откажут в приватизации, подать в суд на такой отказ, аргументируя тем, что Вас не выселяли, не писали Вам требования о выселении, Вы оплачивали проживание, а они принимали оплату – значит они согласились с Вашим дальнейшим проживанием. Только не высказывайте им эти аргументы до подачи иска, иначе сразу же получите письменное требование о выселении и потом Вам уже ничего не поможет

  13. admin :

    Галина, я дуже сумніваюся, що це можливо