АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Чер

1

Автомобілі для інвалідів війни

Автор: юрист Денис Кучерявый

на русском языкеУ нашій країні всі роки незалежності досить непростим було питання забезпечення інвалідів спеціальними автотранспортними засобами. При цьому, приємно виглядає, що влада нарешті починає виконувати свої обіцянки, зокрема ті, що Президент України давав ветеранам війни напередодні святкування 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. 11 травня Верховна Рада України прийняла Закон № 2171-VI “Про внесення змін до законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”.

Зокрема у Законі “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” пункт 22 частини першої статті 13 викладено в новій редакції. При цьому, інвалідам війни та прирівняним до них особам надаються пільги на позачергове безоплатне забезпечення автомобілем (за наявності медичних показань для забезпечення автомобілем) на термін експлуатації до десяти років (з наступною заміною на новий). Також передбачено виплату компенсації на бензин (пальне), ремонт, технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. В принципі, ця норма закону була і раніше, але відмінність в тому, що тепер встановлено, що термін експлуатації отриманого автомобіля становить 10 років і після сплину цього терміну автомобіль підлягає заміні на новий. Також новиною закону є те, що інваліди війни з числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією безоплатно забезпечуються автомобілем першочергово із числа позачерговиків у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Природно, що це стосується лише тих інвалідів війни, хто має медичні показання для забезпечення автомобілем.

Відразу слід передбачити, що у тих інвалідів, у яких на час вступу в дію нового закону минув 10-ти річний термін експлуатації наявного автомобілю, виданого раніше, виникнуть проблеми з заміною. Чиновники на низах будуть посилатися на те, що закон стосується лише тих, хто отримає автомобіль після вступу в дію нового закону. Це сумнівний постулат, але з досвіду можна стверджувати, що так буде.

Статтю 16 також доповнено пунктом 26. При цьому, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (стаття 11) надаються такі пільги: “першочергове безоплатне забезпечення автомобілем осіб з числа інвалідів (за наявності медичних показань для забезпечення автомобілем) на термін експлуатації до десяти років (з наступною заміною на новий), виплата компенсації на бензин (пальне), ремонт, технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, незалежно від виплати компенсації, передбаченої пунктом 18 цієї статті“.

У Законі України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” частину другу статті 38 після слів “їх власність” доповнено словом “безоплатно”. Тобто, тепер після смерті інваліда, дитини-інваліда автомобіль, виданий безоплатно чи на пільгових умовах, у тому числі визнаний гуманітарною допомогою, за бажанням членів його сім’ї може бути переданий у їх власність безоплатно у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Технічні та інші засоби реабілітації можуть бути залишені у власності членів сім’ї померлого інваліда, дитини-інваліда в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Ця норма стсоується, всіх інвалідів, які отримували автомобіль, тобто не лише учасників війни.

Закон набирає чинності з дня його опублікування.

_____________________________________________________________

Публікація – червень 2010 р.



коментарі 4

  1. Алла :

    Олег Петрович,закон хороший, но как он действует на самом деле? Мы с этим столкнулись и везде полное непонимание,никто толком не знает законов(я имею ввиду ответственных за оформление документов).Говорят, что эти законы каждые три месяца меняются.
    А если инвалид войны не имеет родных детей,живёт один,но ему во всём помогает племянник со своей семьёй,то выходит он не имеет права получить этот автомобиль,хотя в нём нуждается,и стоит на очереди больше 15 лет.Как быть в этом случае?

  2. admin :

    Алла: надо обратиться к адвокату по месту жительства со всеми документами. Отсюда и без ознакомления с документами я на такой вопрос ответить не смогу. В любом случае надо письменно обращаться в соцзахист с просьбой выделить автомобиль, пускай пишут почему не хотят давать. А разговоры – это разговоры и ничего больше!

  3. стас :

    всюди є посилання на акти КМУ “……у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України”, скажіть будь ласка де знайти ті акти, якими б регулювався порядок і умови надання автомобілів інвалідам і перехід (у випадку смерті інваліда) права власності на автомобіль до спадкоємців?????

    дякую!