АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Кві

16

До 1 травня слід надати заяву до ДФС про пільги зі сплати за землю

Автор: admin

До 1 травня 2019 року слід надати заяву до фіскальної служби Буковини для підтвердження пільги з плати за землю – наголошують у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області (звісно, що аналогічно й у всіх інших областях України – прим. адм. сайту) і пояснюють, що така заява подається у довільній формі до податкової інспекції за місцем знаходження земельної ділянки.

Відповідно до ст. 287 Податкового кодексу України (ПКУ), фіскальними органами щорічно до 1 травня проводиться облік  платників  земельного податку – власників землі та землекористувачів.

Слід знати, пунктом 281.1 ПКУ визначено перелік категорій громадян, які звільняються від земельного податку, а саме:

  • інваліди І і ІІ групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Звільнення від сплати податку відповідної категорій фізичних осіб поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

  • для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

 

У фіскальній службі Буковини наголошують, що пунктом 281.4 ПКУ встановлено, якщо громадянин, який  належить до пільгової категорії, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, йому необхідно  до 1 травня поточного року подати письмову заяву у довільній формі до податкової інспекції за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

 

Якщо до 1 травня поточного року така фізична особа не подала до контролюючого органу заяву про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги, то у поточному році оподатковуються всі земельні ділянки, які є у її власності, крім земельної ділянки, на яку подано заяву у попередніх роках.

 

Для отримання консультації щодо сплати  земельного податку та застосування пільги буковинці можуть звертатися до територіальних центрів обслуговування платників податків.

 

Адреси та графік їх роботи  розміщено на суб – сайті «Територіальні органи ДФС у Чернівецькій області» в банері «Центри обслуговування платників»

 

____________________________________

Примітка нашого сайту:

суть цієї замітки в тому, що якщо у Вас пільги зі сплати податку або іншої плати за землю, незалежно від того, у власності земельна ділянка або в користуванні, Вам слід обов’язково подати до податкової інспекції за місцем знаходження земельної ділянки, а краще – ще й за місцем Вашої реєстрації (якщо вони відрізняються) заяву про застосування пільги, із вказівкою ділянок (кадастрових номерів або інших ідентифікуючих земельну ділянку відомостей).

Не певен, що цю інформацію прочитають усі власники або користувачі землі. Особливо це стосується літньої категорії землевласників і землекористувачів.  Можливо, на це й розраховані законодавчі зміни: що б створити умови для обдирання таких громадян, яких буде чимало? Тому, родичам, сусідам, знайомим пільговиків слід проявити порядність і передати їм цю інформацію.

Також слід звернути увагу, що якщо хтось із пільговиків здає земельні ділянки в оренду, саме власникам землі слід подавати таку заяву, оскільки орендар у більшості випадків не може бути «пільговиком».

І останнє: обов’язково готуйте заяву в 2-х примірниках і вимагайте при її поданні в податкову інспекцію зробити на Вашому примірникові відмітку про отримання від Вас такої заяви або надсилайте заяву до відповідного органу ДФС листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

 

___________________________________________

 

Публікація на нашому сайті – квітень 2019 року



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *