АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Бер

30

Злочинність зростає, розкриття паде?

Автор: admin

01 rusАналіз стану протидії злочинності, проведений Генеральною21203_640 прокуратурою України, свідчить про низку негативних тенденцій, зокрема збільшення кількості тяжких та особливо тяжких злочинів певних категорій при одночасному зниженні рівня їх розкриття.

Про це йдеться у листі Генеральної прокуратури України від 28 січня 2016 року, адресованому Національній поліції України, копію якого оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуці  колишній перший заступник глави Адміністрації Президента А. Портнов. У листі зазначається, що нерозкритими залишилися майже 2 тисячі розбійних нападів, понад 15 тисяч грабежів та 200 тисяч крадіжок (з них 17 тисяч – з домівок жителів України), вчинених протягом минулого року.

Якщо протягом червня минулого року скоєно 8 тисяч квартирних крадіжок, протягом наступних місяців їх чисельність щомісячно зростала, а вже у грудні становила понад 15 тисяч. В умовах такої негативної динаміки відбулося зниження більше ніж вдвічі кількості направлених до суду кримінальних проваджень стосовно осіб, які вчинили зазначені злочини (з 3 тисяч протягом червня до 1,4 тисячі у грудні).

Аналогічні тенденції характеризують стан протидії та розкриття грабежів, розбійних нападів та незаконних заволодінь транспортними засобами.

У 6-ти регіонах держави кількість нерозкритих розбійних нападів істотно збільшилася: в Тернопільській – у 8, Харківській, Хмельницькій, Херсонський та Черкаській областях – у 3 рази.

Суттєве послаблення протидії злочинності спричиняє підвищенню рівня зухвалості злочинів через створення у них умовного почуття безкарності , що, у свою чергу, призводить до вчинення більш тяжких злочинів, та, за відсутності дієвої реакції Національної поліції, негативно впливає на рівень довіри суспільства до інститутів державної влади в цілому та правоохоронної системи зокрема.

Також у листі ГПУ наголошується, що згідно із законом протидія злочинності є одним з основних завдань Національної поліції.

За публікацією сайту Ради адвокатів Київської області

************************

На жаль, дійсне становище представляється ще гіршим. Адвокатська практика показує,  що останні два-три роки міліція-поліція «розкриває» майже лише очевидні злочини, основу яких становлять побутові тілесні ушкодження й п’яні вуличні бійки. Ну й ще відносно дрібні злочини, пов’язані з наркоманією. Все інше, якщо не вдалося сховати від реєстрації, здебільшого схоже просто реєструють у реєстрі кримінальних проваджень і складують у сейфах. Слідчі поліції й процесуальних прокурорів у розмовах це також підтверджують.

Задля справедливості, слід відзначити, що становище, що утворилося, виглядає прямим наслідком розвалу правоохоронної системи, що здійснювався практично безупинно протягом останніх 25-ти років.  Але, найбільший внесок у те, у що перетворилася на цей час міліція – поліція, як представляється, внесений був саме в той час, коли А. Портнов був без приставки «екс», коли за його особистої участі був пропихнутий «прогресивний» новий кримінально-процесуальний кодекс, що перетворив органи міліції-поліції у фіксаторів правопорушень.

____________________________________________

Публікація – березень 2016 року

 

 

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *