АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Гру

11

Нова форма податкової декларації фізосіб

Автор: admin

01 rusЗ 1 січня 2016 року запроваджується нова форма декларації про0008769 майновий стан і доходи, яка об’єднує в собі звітність по податку на доходи фізичних осіб та по військовому збору. Обсяг декларації зменшено з 2-х аркушів до 1-го, а кількість додатків – з 7-ми до 4-х.

Як повідомили у Державній фіскальній службі України (ДФСУ), нова форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 2.10.2015 року за № 859 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 26 жовтня 2015 року за № 1298/27743.

Так, за результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору в одній податковій звітності. При цьому подання будь-якої додаткової звітності не передбачається.

Тепер додатки заповнюються лише при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при:

  • отриманні доходів від двох та більше податкових агентів, у випадках передбачених Податковим кодексом;
  • операціях з інвестиційними активами;
  • отриманні іноземних доходів;
  • визначенні оподатковуваного доходу від здійснення підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Значна кількість інформації, яка раніше заповнювалась в додатках, наразі відображається в самій декларації. Так, інформація про уповноважену особу, яка раніше відображалась в окремому додатку, тепер відображається в декларації. Фізичні особи, які мають намір скористатися правом на податкову знижку раніше заповнювали декларацію і додаток, в якому визначали реквізити всіх первинних документів за понесеними витратами. Тепер такі фізичні особи заповнюють лише декларацію, в якій відображають загальну суму понесених витрат та суму податку до повернення. Відомості щодо відчуження нерухомого (рухомого) майна відображаються в додатку без заповнення додатку та переліку відчуженого майна.

Інформація про отримані доходи та перелік майна, яке надається в оренду (суборенду) також без заповнення додатку відображається в декларації.

Крім того, якщо за результатами перерахунку податку з доходів, отриманих від двох та більше податкових агентів у випадках передбачених законодавством, виникає від’ємне значення, такий платник податку за результатами 2015 року має право задекларувати суму податку на доходи фізичних осіб до повернення з бюджету.

Одним з нововведень є те, що платник податків самостійно визначає свій статус: громадянин; особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність або підприємець, який перебуває на загальній системі.

Зауважимо, що за результатами 2015 року фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі подають декларацію про майновий стан і доходи до 10 лютого 2016 року, в якій разом з доходами від підприємницької діяльності декларують іноземні та інші доходи.

Громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають  декларацію про майновий стан і доходи за результатами 2015 року до 1 травня 2016 року. Оскільки, 1 травня 2016 року припадає на вихідний день, відповідно до норм податкового законодавства останній день подання декларації про майновий стан і доходи переноситься на перший робочий день, тобто, 3 травня 2016 року.

За публікацією сайту Ради адвокатів Київської області

 ___________________________________________

Публікація – грудень 2015 року

 

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *