АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Жов

1

Поважні причини неявки або запізнення на військові збори

Автор: юрист Денис Кучерявый

В цей час в Україні йде черговий призов на військову службу. В наші часи до лав збройних сил призивають, як правило призовників на строкову службу. Інша частина служить за контрактом, а так званих “партизанів” (військовозобов’язаних запасу) закликають на збори не часто. Але ж декого деколи призивають для проходження зборів. В зв’язку з цим напевне слід роз’яснити зацікавленим особам – які причини неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного до військового комісаріату для призову на збори можуть визнаватися поважними.

Перелік таких поважних причин конкретно встановлений Постановою Кабінету Міністрів України вiд 28.07.2010 № 673. При цьому поважними причинами визнаються:

  • смерть близького родича призваної особи, або близького родича дружини (чоловіка) призваної особи, яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів. При цьому до близьких родичів відносяться: батьки, дружина, дитина, рідні брат, сестра, дід, баба;
  • хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружины (чоловіка), які проживають разом із військовозобов’язаним, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;
  • перебування під слідством, а також застосування до військовозобов’язаного адміністративного або кримінального покарання, яке робить неможливим його прибуття;
  • потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;
  • складання державних іспитів у вищих навчальних закладах.

До цього слід додати, що всі зазначені поважні причини мають бути підтверджені відповідними документами.

___________________________________________________

Публікація – жовтень 2010 року



коментарів 27

  1. lenchak :

    А як щодо причини неприбуття на призовну дільницю призовника, то їх тільки дві, згідно ЗУ “Про військову службу…” – смерть або хвороба родича, непереборна сила?

  2. admin :

    і що ж Ви хочете, щоб я Вам відповів?

  3. lenchak :

    Так це згідно Закону дві, можливо є підзаконний акт, який би розширював спектр поважних причин не неприбуття призовника на призовну дільницю??? Скажіть будь-ласка, як реально на практиці застосовується відповідальність за не прибуття призовника? Повістка прийшла поштою.

  4. admin :

    На питання lenchak: якщо в законі зазначено, то вже не потрібно підзаконних актів. Щодо практичного застосування – то це ж армія, та й ще наша… Там завжди по-різному або як попало…

  5. lenchak :

    дякую

  6. Іван :

    що світить за неявку на збори навчальні

  7. admin :

    Іван, за частиною 2 ст. 337 Кримінального кодексу, “ухилення військовозобов’язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів – карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців”.

  8. Любов :

    Наявність трьох діток може стати причиною помилуваня в суді

  9. admin :

    Любов, я так здогадуюся, що це не ствердження, а запитання від Вас? Якщо це так, те відповідаю: суд взагалі не може ні кого помилувати. У суда лише 3 варіанти: 1) визнати винним і засудити до покарання; 2) виправдати; 3) закрити справу. Якщо суд визнає особу винною, те наявність дітей, а особливо – 3-х дітей, може стати підставою для істотного пом’якшення покарання. Але це залежить також і від характеру вчиненого злочину або злочинів. А питаннями помилування займається спеціальна комісія при Призидентові України вже через визначені строки після засудження. Але то окрема тема.

  10. Юрій :

    Якщо в період оголошення військових зборів співпадає з лікуванням у госпіталі ветеранів. Чи повинен резервіст відмовитися від лікування і негайно прибути на військомат? Чи є лікування у госпіталі ветереанів поважною причиною незявлення на збори???

  11. admin :

    Юрій, будь яке стаціонарне лікування є поважною причиною для нез’явлення будь куда, в тому числі в військомат і на збори. Ніхто і ні за яких умов не зобов’язаний припиняти стаціонарне лікування до його завершення у порядку, визначеному лікарями, таке законодавством не передбачено. В принципі, у статті це конкретно написано (слово “хвороба” – як причина).

  12. Андрій :

    Якщо я отримав повістку про прибуття в військомат ,розписався про отримання і не з’явився тому що працюю офіційно за кордоном ,а іноземному працедавцю повістка іншої держави нецікава .
    Що буде за неявку?

  13. admin :

    Андрій, це залежить від того – яку саме повістку (мета виклику) Ви одержали і хто Ви є за статусом (просто призовник, офіцер запасу, чи пройшли мед. комісію, тощо?). Може бути штраф за ст. 210 КУпАП, а може бути і кримінальна відповідальність за ст.ст. 335-337 Кримінального кодексу.

  14. Олександр :

    Доброго дня! Підкажіть будь ласка, якщо вручили повістку на навчальні збори, а дружина вагітна, чи це є підставою для скасування рішення про відправку на військові збори? Дякую…

  15. admin :

    Олександр, конкретно така підстава для звільнення від зборів не передбачена. Тільки, якщо дружина хвора і потребує догляду

  16. Володимир :

    Добрий день, чи є підставою неявки на збори відкрите лікарняне?

  17. admin :

    Так. Але після закриття лікарняного потрібно з’явитися у військомат, письмово їх повідомити про причини неявки (з доданням копії лікарняного) і зберегти у себе копію заяви з відміткою про прийняття.

  18. Роман :

    Доброго дня, підкажіть будь ласка якщо є дитина віком до 3-х чи це є підставою щоб не було відправки на навчальні військові збори???

  19. admin :

    Роман, ні, це не є підстава для звільнення від зборів.

  20. Роман :

    А п9.закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”???
    Стаття 30. Звільнення від проходження зборів
    1. Від проходження зборів звільняються:
    9) військовозобов’язані, які мають дітей віком до трьох років
    або трьох і більше дітей віком до 16 років;

  21. admin :

    Роман, да Ви праві: за законом дійсно звільняються. Я керувався діючою постановою Кабміну, до якої цей пункт чомусь не внесений. Але закон має вищу силу, ніж постанова Кабміну, тому це є підстава для звільнення. Але майте на увазі, що то не є підстава для нез’явлення на збори, а саме підстава для звільнення. Тобто, Ви повинні з’явитися до військомату (бажано – завчасно) і подати офіційну заяву про звільненя від зборів, з доданням документів, що підтверджують наявність дитини, віком до 3-х років. Це мають бути копія свідоцтва про народження дитини і довідка реєстру органу місцевої влади (колишнього паспортного столу) про склад сімї і проживання. Головним документом є копія свідоцтва, але без довідки можуть почати морочити голову.

  22. Мирослав :

    Скажіть будь ласка я вже резервіст підписав контракт з частиною чи можу я підписати з другою частиною контракт резервіста

  23. admin :

    Мирослав, думаю, що не можете, адже контракт вже укладений і без його розірвання інші укладати не можна. Це загальне договірне правило. Але, якщо командир в/ч, з якою Ви підписали контракт, погодиться на його розірвання, то потім можна буде.

  24. Петро :

    Доброго дня,а Як саме визначається поняття військовозобов’язаний?Я от служив у добробуті і мені 27,але присяги я не приймав.дякую
    А сьогодні мені дали повістку на військові збори.Я впринципі не проти,але не вірю що все пройде за два тижні.

  25. admin :

    Петро, військовозобов’язані – це є особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави (ч. 9 ст. 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”. Прийняття присяги в даному випадку не має значення.

  26. Петро :

    Скажіть будь ласка якщо в мене є дитина 5 місяців чи можу я взяти відстрочку від призову на збори

  27. admin :

    Петро, згідно з п. 9 частини 1 статті 30 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, від проходження зборів звільняються (крім резервістів), військовозобов’язані, які мають дітей віком до трьох років або трьох і більше дітей віком до 16 років. Отже, якщо Ви не резервист, те маєте право на звільнення від проходження зборів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *