АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Січ

2

Придивляйтеся до упаковки

Автор: юрист Денис Кучерявый

Тим, хто не вірить у безпечність генетично-модифікованих продуктів (і вірно робить) тепер слід звертати увагу на упаковку. До Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів” внесені зміни щодо інформування громадян про наявність у харчових продуктах генетично модифікованих організмів (ГМО). При цьому, усі харчові продукти, що знаходяться в обігу в Україні, мають містити у доступній для сприймання споживачем формі інформацію про наявність чи відсутність у харчових продуктах ГМО, що відображається на етикетці харчового продукту написом “з ГМО” чи “без ГМО” відповідно. Без такого позначення реалізація харчових продуктів заборонена.

Але вимогою про маркування харчів Верховна Рада не обмежилась. За порушення вимог закону про маркування харчових продуктів передбачено посилено адміністративну відповідальність. При цьому, до статті 156-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (Порушення законодавства про захист прав споживачів) додано дві нових частини. Зокрема, за надання недостовірної інформації про продукцію, виробниками або особами, зазначеними у частині першій цієї статті (працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг і громадян, які займаються підприємницькою діяльністю в цих галузях), в разі якщо ця інформація не зашкодила життю, здоров’ю та майну споживача, – штраф від десяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі бездіяльності зазначених осіб, щодо приведення недостовірної інформації про весь товар до відповідності або повторне надання недостовірної інформації про товар протягом року з моменту стягнення – тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Слід зауважити, що для виробників і крупних торгашів ця сума є досить дрібною і вони можуть на це “посилення” відповідальності не звертати уваги. Тобто, це чергова депутатьска “локшина на вуха”. А чого можна очікувати від них, якщо всі значні виробники і найкрупніші торгаші сидять саме у Верховній Раді і там “дбають про народ” хімічними добавками і всілякою отрутою у продуктах споживання?

Відповідні зміни внесені і в закон “Про захист прав споживачів”, але вони такі, що про них і писати не має чого.



Один відгук

  1. Алина :

    Спасибо за Ваш ответ и совет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *