АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Жов

31

Процедура оформлення спадщині зазнала змін

Автор: admin

01 rus20 жовтня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон проnasled внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань спадкування).

Як відомо, оформлення права на спадщину для мешканців сільських населених пунктів зараз є занадто обтяжливим, чим справедливо обурена величезна кількість громадян. Так, чинне законодавство у більшості випадків не надає можливості мешканцям сільських населених пунктів оформити право на спадщину за місцем свого проживання. Адже зараз оформлення права на спадщину здійснюють нотаріуси, яких у більшості випадків в селі взагалі немає, а оформлення права на спадщину у сільській раді чинним законодавством не передбачено. Внаслідок цього мешканці сільських населених пунктів мають витратити багато часу та грошей для оформлення права на спадщину. Ці  самі проблеми стосуються і питання проведення державної реєстрації прав спадкоємців у сільських населених пунктах на успадковане ними нерухоме майно. Вирішити ці проблеми покликаний законопроект № 5141 шляхом надання відповідних повноважень органам місцевого самоврядування сільських населених пунктів.

Також законопроектом пропонується скасувати обов’язкове проведення оцінки майна у випадках спадкування майна спадкоємцями першої та другої черги за законом і за правом представлення (до таких спадкоємців, зокрема, належать діти спадкодавця, онуки, рідні брати та сестри, той з подружжя, який його пережив, батьки тощо), а також у випадку спадкування спадщини, яка оподатковується за нульовою ставкою податку.

При цьому законопроектом передбачається, що в разі його прийняття норми, якими передбачається скасувати обов’язкову оцінку майна при спадкуванні, набудуть чинності вже на наступний день після офіційного опублікування Закону, а норми щодо надання повноважень органам місцевого самоврядування щодо оформлення права на спадщину та щодо реєстрації прав на успадковане мешканцями сільських населених пунктів нерухоме майно – з 1 січня 2016 року.

Раніше, при обговоренні відповідних питань, Міністерство юстиції України та депутати наполягали на тому, щоб було надано саме такий строк для забезпечення певної підготовки до початку процесу оформлення права на спадщину органами місцевого самоврядування та здійснення ними реєстрації прав спадкоємців на успадковане ними нерухоме майно. Адже потрібен певний час для відповідного навчання, стажування працівників сільських рад, для розроблення та надання Міністерством юстиції України відповідних методичних рекомендацій, для підготовки відповідних робочих місць у сільських радах тощо.

За публікацією сайту Ради адвокатів Київської області

____________________________________________________________

Жовтень 2014 року



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *