АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Лис

24

Чи варто довіряти комп’ютерним програмам розрахунку соцвиплат?

Автор: Advocat

Пенсійний фонд України на своємуна русском языке сайті розмістив попередження, яке нібито має застерегти громадян, щоб вони в черговий раз не потрапили на гачок шахраїв. Мається на увазі, що в мережі Інтернет з’явилися сайти, які пропонують розрахувати розмір пенсії (і інших соцвиплат), попередньо оплативши цю послугу.

Пенсійний фонд звертає увагу населення, що він – Пенсійний фонд України не має відношення до сумнівних пропозицій власників подібних сайтів, а також до їх “методики” розрахунку пенсії. Фонд також роз’яснює, що безкоштовно провести попередній розрахунок розміру пенсії, а також одержати поради та консультації фахівців з питань пенсійного забезпечення, кожен громадянин може в будь-якому управлінні Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

Мені не відомо, наскільки точні і правдиві програми розрахунку пенсій, які розміщуються на різних неофіційних Інтернет-сайтах.

Отже, не оспорюючи оголошення Фонду по суті (у нас розвелося багато шахраїв), мушу зазначити, що цими програмами ні хто би не цікавився, як би у людей була довіра до Пенсійного фонду і як би комп’ютерна програма, за якою Пенсійний фонд нараховує пенсії не носила такий самий сумнівний характер. Та у принципі і сумніватися не варто… Та що ж хотіти від органів держави, яка вже майже 20 років безперервно грабує і дурить свій народ?

Та повернемось до програм розрахунку пенсій, які створюють таку собі альтернативу фондовським. З такими програмами і з людьми, які їх пропонують дійсно варто бути обережними, щоб не викидати гроші на вітер. Може на одних сайтах і нормальні програми, створені кваліфікованими спеціалістами, а на інших – звичайне шахрайське заволодіння грошима довірливих громадян. Та в будь якому випадку слід мати на увазі, що проведені такими програмами розрахунки, якими б вони правильними не були, вони не будуть мати жодного доказового значення для Пенсійного фонду и для суду. Це так само, якщо б Ви самі склали такій розрахунок.

Розрахунок потрібний при подачі позову, але якщо це лише остаточні цифри – це дурна трата часу і грошей. Розрахунок повинен бути наглядним, тобто повинно бути чітко і послідовно розписано: що, з чого і на якій підставі виходить. В якості підстав обов’язково повинні бути зазначені норми законів (саме законів, а не постанов Пенсійного фонду, які дуже часто суперечать законам). Якщо суду за таким розрахунком буде просто і чітко зрозуміло, що Ваші вимоги є вірними, він зможе прийняти рішення про задоволення Ваших вимог. Якщо суд не зрозуміє хід думок (чи то Ваших, чи то комп’ютерної програми), він не буде сам складати розрахунки і в кращому випадку порекомендує Вам звернутися до аудиторів.

Аудит – самий надійний спосіб перевірки. Проводити його повинні професійні ліцензовані аудитори, яких майже всюди є чимало. Зрозуміло, що їх послуги коштують не дешево, та при цьому їх висновки мають доказову силу в судах, а вартість їх послуг може бути включена до позову – на відшкодування з відповідача. Для цього лише потрібно отримати від аудитора квитанцію про суму сплачених коштів і внести відповідну вимогу до позову.

Більш дешевий спосіб – знайомий бухгалтер або колишній працівник сфери соцзахисту з економічною освітою. Але їх розрахунки також не будуть офіційними, вони навіть не схочуть їх підписувати від свого імені.

За будь яких умов, якщо звертаєтесь до когось для проведення розрахунків, з’ясовуйте, чи відображається у розрахунку методика його проведення, законодавчі нормативні акти, на підставі яких програма робить розрахунки (з якого закону програма бере нормативи для розрахунку), на чому базуються розрахунки? І не спішить сплачувати кошти доти. доки не впевнитися, що розрахунок Вам не просто подобається за своїми великими цифрами, а він чіткий і зрозумілий для Вас особисто (судді теж – не економісти!)

Шукайте не те, чого Вам хочеться, а то що реально має бути! В протилежному випадку втратите більше здоров’я і грошей…

___________________________________________________________

Публікація – 2010 рік

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


Коментарі закриті.