АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Сер

15

Підсудність справ по соціальних виплатах знову змінено. Та і не лише підсудність…

Автор: Advocat

Як вже повідомлялося на сайті (стаття “Ще раз про нові положення закону про статус судів“), Законом України “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року N 2453-VI внесено істотні зміни до значної кількості інших законодавчих актів, які стосуються процесуальних питань судового розгляду.

Протягом останніх 10-ти років (а може і більше) це вже стало якоюсь недоброю законодавчою традицією: одним новим законом ще і змінювати відразу декілька інших. Та напевне так вигідніше ініціаторам цих законів – депутатам не має коли та і не має бажання вчитуватися у всі нюанси і при цьому скопом пропихується все, що забажається. Та і народ допоки з’ясує, що його там зобов’язали зробити, закон вже працює повним ходом.

Що можна в цілому сказати про нові законодавчі зміни? Є дещо і непогані новини, але в цілому слід зазначити, що зберігається тенденція ющенківського періоду посилення законодавчого маразму. Хоча може бути це і не маразм, а цілеспрямовані дії задля обмеження прав і доступу людей до правосуддя.

Насамперед це стосується цілком бездумного (або, знову ж таки навпаки – добре продуманого) скорочення строків на оскарження судових рішень. При цьому, ті, хто має гроші від цього навряд чи постраждають, адже вони завжди мають можливість скористатися кваліфікованою правовою допомогою, але ті, хто такої можливості не має, будуть втрачати можливості оскарження через короткі строки.

Але сьогодні поки що не про оскарження судових рішень, а про те, що таке рішення ще потрібно одержати, адже з Цивільного процесуального кодексу (ЦПК) виключено нещодавно (18.02.2010 р.) внесений пункт 2 частини першої статті 15, відповідно до якого, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо спорів з приводу призначення, обчислення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та інших соціальних виплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг, речового майна, пайків або грошової компенсації замість них. В тому числі, це ті самі позови пенсіонерів, дітей війни, чорнобильців, тощо.  Щоправда, ці зміни набирають сили з 1 січня 2011 року і це трохі втішає, але тенденція дуже насторожує.

З січня 2011 р. такі справи будуть знову розглядатися у порядку адміністративного судочинства, оскільки цю норму повернуто до ст. 18 Кодексу адміністративного судочинства (КАСУ).

Скоріш за все влада оговталася, що позови по ЦПК пред’являються за 3 роки і знадобиться сплачувати досить великі суми та вирішила знову перейти на старий порядок. А може, з врахуванням відтермінування до січня, может щось придумають нормальне?

До речі, поки що по таких справах скасоване касаційне оскарження в рамках ЦПК. Тобто, до Верховного Суду оскаржити рішення в справі по соціальних позовах вже не можна, рішення апеляційного суду є остаточним. Та може це і на краще: соцзахист і Пенсійний фонд не будуть затягувати виплати через оскарження до вищих судових установ.

Але і цього “народній” владі виявилося замало і вони скоротили строк звернення до адміністративного суду до 6-ти місяців (ст. 99 КАСУ). Тобто, тепер, якщо державні органи або місцева влада обдурили Вас, то оскаржити це в судовому порядку Ви можете виключно протягом 6-ти місяців з дня – коли дізналися про порушення своїх прав. Тобто за діями влади необхідно слідкувати ретельніше. А наприклад, для дітей війни, чорнобильців, пенсіонерів – прийдеться звертатися до суду кожні 6 місяців.

Тобто радіти тепер залишається тільки економії на державному миті і ІТЗ. ІТЗ по соціальних позовах знову сплачувати не потрібно, а державне мито становить 3,40 грн., якщо незабаром його теж не збільшать.

Закон вступив у дію 30.07.2010 р. Як казав нещодавно Азаров, повторюючи Сталіна: “Жить стало легче, жить стало веселей”, а як співала у свій час А.Пугачьова: “То ли еще будет? Ой-ёй-ёй!”

В подальших статтях буде продовжено роз’яснення нових норм процесуального законодавства.



коментарі 4

  1. Татьяна :

    Підкажіть, а де вказано що неможливо оскаржити в касаційному порядку в рамках ЦПК. І з якого часу дія ця норма?

  2. admin :

    Татьяне: ст. 304-1 ЦПК, вступила в дію з 30.07.10

  3. Некацап з Кр. Рогу :

    Ти пишеш, що “Зберігається тенденція ющенківського періоду посилення законодавчого маразму”. А чого ти не назвав нинішній мараз у законодавстві януковським, а краще “хамським”?! Це ж треба так змінити законодавство, що треба купляти нові усі кодекси!!! І в цих змінах безліч порушень Конституції України, але тебе не обходить, бо ти хотів би, напевно, взагалі змінити Конституцію, щоб у ній не пахло навіть українским духом!!! Чи я не правий?

  4. admin :

    Маразм він і є маразм, в тому числі це частково стосується і твого коментаря. Де я писав, що мені подобаються ці зміни? До речі, подивися на сайті Верховної ради -хто є авторами багатьох з останніх законів і коли ці проекти починали свій рух… Побачишь багато цікавого для себе.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *