АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Сер

4

Про сплату страхових внесків до Пенсійного фонду підприємцями-спрощенцями

Автор: admin

Управління Пенсійного фонду в Сокирянському районі розмістило на сайті міста Сокиряни статтю-повідомлення про зміни у порядку та розмірах сплати страхових внесків до Пенсійного фонду підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування. Викладаємо її на нашому сайті в тому вигляді. Звертаємо Вашу увагу на те, що зазначені у статті платіжні реквізити і номери телефонів стосуються виключно застрахованих осіб Сокирянського району і міста Новодністровська.

Пенсійний Фонд інформує

17 липня 2010 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до законів України “Про державний бюджет України на 2010 рік” та “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 08.07.2010 № 2461 (опубліковано в газеті “Голос України” від 17.07.2010 № 131).

Відповідно до зазначеного Закону фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах, зобов’язані сплачувати страхові внески у розмірі, який визначається ними самостійно. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.

Враховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2010 році мінімальний страховий внесок для зазначених осіб становить у:

Øлипні – вересні – 294,82 грн.;

Øжовтні – листопаді – 301,12 грн.;

Øгрудні – 306,10 грн.

Сплата страхових внесків, тобто доплата до вказаних сум з урахуванням відщеплень від фіксованого податку – 10% або від єдиного – 42%, здійснюється у строки, визначені частиною шостою статті 20 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а саме: щоквартально, протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, а саме:

Øза липень-вересень 2010 року – до 20 жовтня 2010 року;

Øза жовтень – грудень 2010 року – до 20 січня 2011 року.

Наприклад, якщо сума єдиного податку становить 100,0 грн., то до Пенсійного фонду надходить 42% від цієї суми – 42,0 грн. Отже, підприємцю необхідно доплатити: 294,82-42,0=252,82 грн. Розмір мінімальної зарплати змінюється на протязі року, разом з нею змінюється і розмір мінімального страхового внеску.

Оскільки, на сьогодні, максимальна величина з якої справляються страхові внески становить 13320 грн., щомісячна сума самостійно визначеного страхового внеску, з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, не може перевищувати 4422,24 грн.

Враховуючи те, що відповідно до законодавства мінімальний розмір страхового внеску встановлено на календарний місяць, а також те, що страховий стаж особам для призначення пенсії обчислюється в місяцях, сплату страхових внесків за липень 2010 року рекомендується здійснювати у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Платникам, які не сплатять страхових внесків у встановлені терміни, надсилається розрахунок сум, які підлягають сплаті за квартал з урахуванням частини сум єдиного або фіксованого податків разом з вимогою про їх сплату.

Суми несплачених страхових внесків стягуються у порядку, встановленому статтею 106 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

За підсумками року, зазначені особи подають до органів Пенсійного фонду за місцем взяття на облік звіт (до 1 квітня наступного за звітним роком), за формою згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 05.11.2009 № 26-1.

З метою зменшення фінансового навантаження при сплаті страхових внесків раз на квартал рекомендується вказану доплату проводити щомісячно.

Сплата внесків здійснюється на рахунки органів Пенсійного фонду, відкриті в установах ВАТ “Державний ощадний банк України”, на які зараховується частина єдиного та фіксованого податків, за місцем реєстрації цих осіб, як суб’єктів підприємницької діяльності.

Реквізити: № р/р. 25602301100200; МФО 356334; код ЄДРПО 21430609; призначення платежу: прізвище, ім’я, ідентифікаційний номер (за його відсутності – серія та номер паспорту), доплата до мінімального страхового внеску, період за який сплачено внески.

Для консультації звертайтеся за контактним телефоном (03739) 2-22-85.

Начальник управління Пенсійного фонду України в Сокирянському районі

Л.О.Козак



коментарів 65

  1. алина :

    Добрый день,

    Подскажите, за июль нужно платить ведь только с 17 июля, а не за полный месяц, так как закон вступил в силу 17 июля? Платить нужно за 15 дней или за 14 дней?

  2. admin :

    Алине: поскольку в законе не указаны иные сроки оплаты, платить надо со дня вступления закона в силу. Лучше заплатите за 15 дней, а то потом проблем будет на большую сумму.

  3. Анатолий :

    два вопроса.
    1 ПП пенсионеры за возрастом должны ли они платить эи взносы?
    2 ПП инвалиды 3 группы, а они тоже вносят свои деньги?
    большое спасибо за ответы.

  4. admin :

    Анатолию: да, вносят все – и пенсионеры, и инвалиды

  5. Сергій :

    А чи повинні платити внескі соби, які постраждали в наслідок аварії на ЧАЕС 1 категорії? Дякую

  6. admin :

    Сергію: не бачив ні де виключення і для такої категорії

  7. Тетяна :

    Добрий день!
    Скажіть, будь ласка, чи має значення вид підприємницької діяльності? Чи зобов’язані сплачувати внески особи, які займаються роздрібною торгівлею на ринку в палаткі?

  8. admin :

    Тетяні: якщо Ви сплачуєте фіксований податок, то повинні сплачувати і внески. Якщо Ви на загальній системі оподаткування (але це – навряд чи), то сплата внесків йде за місяць, в якому отримали “чистий” прибуток)

  9. юрий :

    это ещё один узаконенный грабёж населения.Разворот на 180градусов в сторону кучмовского беспредела в рамках закона.

  10. виталий :

    Добрий день скажіть будь ласка я можу заплатити за липень пів суми щоб не нараховувалась пеня? дякую!

  11. admin :

    Виталию: оскільки закон набрав сили з 17.07.10, то сплачувати можна за півмісяця, у цьому разі УПФ не має права нарахувати ВАм пеню, але цей місяць не увійде Вам у страховий стаж.

  12. Світлана :

    Доброго Вам дня. Підкажіть мені, будь-ласка, чи можу я сплачувати страхові внески до ПФ добровільно і в якій сумі вони сплачуються (я не працюю і не являюся підприємцем). Чи передбачена така ситуація законодавством і як вона вирішується (чи можливо укладання договору з ПФ)?
    Буду вдячна за відповідь.

  13. admin :

    Світлані: вообще-то, такое не будет считаться страховім стажем и вряд ли Вам что-то даст. Вероятно возможно платить в негосударственніе страховые фонды. Они деньги от Вас возьмут без проблем, но увидите ли Вы их когда-нибудь? Как вариант: зарегистрируйтесь частным предпринимателем, в налоговую показывайте нулевой доход, нисего не платите, а в ПФ платите 33,2% от суммы минимальной зарплаты в месяц. Тогда будете иметь право на минимальную пенсию.

  14. Світлана :

    Добрий день.
    Підкажіть, будь-ласка. Якщо я працюю в державній установі, де сплачую страхові внески в пенсійний фонд. Одночасно я є підприємцем. Чи обовязково мені потрібно сплачувати ще страхові внески як підприємцю. Можливо є можливість уникнути виплати

  15. admin :

    Світлані: по закону повинні сплачувати всі

  16. Олександра :

    Підкажіть, будь ласка, я до кінця 3-го квартала 2010 р. була підприємцем на єдиному податку і сплатила за 3 квартал пенсійні внески. Чи повинна я якось звітувати про це до Пенсійного фонду (звіт\заява\декларація) ? Дякую, Олександра.

  17. Яна :

    Полный бред с этими уплатами.Кто нам их учтет,когда мы выйдем на пенсию!!!! Скажите пажалуйста, а если я не платила в ПФ ни разу, за это будут штрафы?

  18. admin :

    Олександра: Ви повинні до 9.02.11 подати декларацію за 4-й кв. 2010 р. в ДПІ і звіт до ПФ до 1.04.11 – також за 4-й кв.

  19. admin :

    Яне: если были доходы и Вы не платили, то будут санкции

  20. Марина :

    Если доход не привышает минимальной з.п. можно ли оспорить процент оплаты в пенсионный фонд. Благодарю.

  21. admin :

    Марине: процент на “загальній” системе один для всех ПП – 33,2%, поэтому его оспорить не возможно. Он отчисляется от фактической суммы “оподатковуваного” дохода. Если не превыщает минимальной з.п. – значит, от минимальной зарплаты.

  22. Игорь :

    Говорят что этот закон вступил в силу с 1-го января.Правда это или нет? Спасибо.

  23. admin :

    Игорь, в статье четко и ясно написано, что закон вступил в силу 17 июля 2010 г. Если что-то не понятно на украинском языке – каждая статья на главной странице есть и на русском языке.

  24. Алина :

    admin, Закон Украины “О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное пенсионное страхование” вступил в силу только с 1 января 2011 года. А 17 липня 2010 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до законів України “Про державний бюджет України на 2010 рік”
    Разницу видите?

  25. admin :

    Алина, и в статье и в ответах на вопросы речь идет исключительно о Законе Украины “Про внесення змін до законів України “Про державний бюджет України на 2010 рік” та “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 08.07.2010 № 2461. Про закон «О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное пенсионное страхование» в статье и в ответах на вопросы нет ни одного слова. Разницу видите?

  26. Николай :

    Поясніть, будь-ласка, якщо я був зареєстрований підприємцем від 2004 року, але підприємницькою діяльністю не займався, не сплачував податки і мав нульовий дохід. Тепер ліквідовую підприємця, получив звіт про перевірку в податковій, і перший раз прийшов в пенсійний фонд одержати довідку для ліквідації підприємця. На що мені сказали в ПФ, що я повинен здати звіти за всі 7 років і заплатити штраф в розмірі 170 грн за кожний рік. Скажіть, чи дійсно я повинен платити ці штрафи, якщо я в ПФ навіть зареєстрований не був і не мав ніяктих доходів. Інший інспектор сказав, що я не повинен здавати звіти при нульовому доході. А ліквідатор хоче взяти не зрозумілий мені штраф. Поясніть будь-ласка чи повинен я його сплачувати ???

  27. admin :

    Николай: “інший” інспектор ввів Вас в оману, звіти повинні здавати всі. Нульовий прибуток теж потрібно показувати, а на облік Ви були зобовязані стати. Те що не стали – це теж порушення. Не можу точно сказати по наданим Вами даним, чи повинні Ви сплачувати саме по 170 грн. за рік – не зрозуміло, про що це Вам сказали, адже скоріш за все це не штраф, а якісь нарахування. За будь яких умов з Вас не можуть нічого стягнути більш ніж за 3 роки. Крім того, до адмінвідповідальності теж можно притягнути лише протягом досить невеличкого терміну. Щоправда, якщо Ви тепер здасте звіти (або якщо вже здали тепер за минулі роки), ПФ може почати відлік з дня подання звітів. Тут ще велике питання: що краще здавати, чи так і не здавати звіти за минули рокі. За будь яких умов, не платіть ні чого, доки Вам не дадуть папір, в якому чітко записано: скільки і за що Ви повинні сплачувати. Документ повинен бути підписаний і мати печатку. З таким документом відразу зверніться до адвоката по місцу мешкання, щоб не пропустити строк оскарження. І читайте дуже уважно – за що розписуєтеся.

  28. Николай :

    Велике спасибі, за відповідь. Якщо чесно – не сподівався на такий скоренький відгук на мою проблему… Її вдалося вирішити методом кумівства, і варіантом підписки на газету ПФ ))) Дуже сподобався ваш сайт і оперативність…))) Буду радити знайомим заходити сюди. Дякую за те шо існуєте…)))

  29. Игорь :

    Добрый вечер! Посоветуйте пожалуйста, есть ли смысл выполнять требование Пенсионного Фонда об уплате долга, если начальник УПФ подписывая данное требование руководствуется, цытирую: “Відповідно до п.п. 4 п.8 розділу XV”Прикінцеві положення Закону України про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 року, Вам необхідно здійснити доплату до мінімального страхового внеску за 4 квартал 2010 року”.
    Данный п.п. исключён на основании как раз комментируемого закона? Или стоит “потягаться” в суде?

  30. admin :

    Игорь, по таким вопросам я в удаленной форме консультации не даю. Как правило, все (практически без исключения) люди, обращаясь к адвокату по любым вопросам, вольно или невольно искажают реальную ситуацию или что-то недоговаривают. Это происходит в силу недопонимания или незнания каких-то нюансов. Поэтому, по многим вопросам, прежде чем давать консультации надо знакомиться с документами

  31. Віктор :

    Доброго дня. Скажіть будь ласка, чи повинен я сплачувати страхові внески, передбачені п.3 ст.11 Закону №1058-IV, якщо в мене, як СПД не було доходу, про що надавалися до ПФ відповідні декларації. Дякую.

  32. admin :

    Віктор: якщо Ви на загальній системі оподаткування, то не повинні

  33. Ганна :

    Доброе утро. Подскажите пожалуйста, вот если мне назначена пенсия по возрасту (пожизненно), при этом я продолжаю предпринимательскую деятельность (единый налог), в таком случае я всеровно обязана выплачивать эти страховые взносы. Заранее спасибо.

  34. admin :

    Ганна: да, обязаны

  35. олександр :

    Доброго дня
    в кінці жовтні поїхав за кордон і підприємницькою дієльністю не займався вернувся у 2011 році – чи на цій основі можна оскаржити рішення про сплату 1300 грн в Пенсійний фонд? за 3 і 4 квартал 2010 року?
    Також в податкову написав що доходів за 4 кваратл немав.

  36. admin :

    олександр: можно пробовать. Но в зависимости от обстоятельств, не факт, что получится

  37. Марина :

    Добрый вечер. Из пенсионного приходили письма с требованием сделать полную доплату за 3 квартал 2010 года(была сделана с 17 июля-30 сентября2010года)-проигнорировали,потом приходили уже заказные письма из того-же пенсионного фонда(тоже игнорировали), сейчас уже приходят письма с окружного административного суда(пока игнорируем(лежит на почте).Даже незнаем что с незаконными требованиями пенсионного делать?

  38. admin :

    Марина: судебные письма уж точно не следует игнорировать. Рассмотрят без Вас и примут решение без учета Вашего мнения, при чем, скорее всего – не в Вашу пользу.

  39. Марина :

    Есть же закон который принят в июле месяце и вступил в силу с 17.07, а как известно закон не имееет зворотньої дії или у окружного суда свои законы как и у пенсионного фонда?
    Просто нет времени ходить по тем судам. Может быть проще написать пояснение и отправить его в суд?

  40. admin :

    Марина: закон обратной силы не имеет. Можно написать объяснение, можно возражение, но для этого надо знать – что содержится в судебных документах и делах.

  41. Руслана :

    Доброго дня! Скажіть будь ласка,чи повинна я сплачувати збір до пенсійного фонду,якщо раніше я являлась суб”єктом підприємницької діяльності і мені говорили ,що це не є обов”язковим,а зараз мені нарахували суму,яку я не сплачувала,що в такій ситуації потрібно робити?

  42. admin :

    Руслана: по тих даних, які Ви повідомили, важко відповісти щось конкретне. За будь яких обставин, потрібно або платити, або оскаржувати до суду. Доречи, те що “мені говорили” не значить ні чого. Ні хто з працівників ПФ це не підтвердить.

  43. Руслана :

    А якщо я платити не буду,мені за це щось буде?

  44. admin :

    Руслана: за несплату передбачені штрафи і стягнення

  45. Наталя :

    Подтвердите или опровергните мое суждение, пожалуйста.
    Я ПП – на едином налоге. За 2010 год с меня взыскали (через админ суд) суму по соц. платежам в Пенсионный (бороться пыталась – не помогло).С начала 2011 года я показывала нулевой доход – отсутствие деятельности вообще. Несмотря не это – я все равно должна буду уплатить социальный взнос за 2011 год до момента приостановления деятельности ПП полностью и показанный “0” ни на что не влияет, так как я единоналожник.

  46. admin :

    Наталья: если Вы оставались на едином налоге, то есть, если продолжали оплачивать его, то не имеет значения – получали ли Вы доходы. Если Вы перешли на загальну систему, то ничего платить не должны.

  47. Руслана :

    Які документи потрібні для того,щоб відкрити підприємство з виготовлення робіт з камню? дякую

  48. admin :

    Руслана, я не знаю – які бувають роботи по каменю і які саме Ви плануєте, тому не знаю і які Вам потрібні документи. Та за будь яких умов, це питання потребує спеціального вивчення і не є предметом безкоштовних консультацій на сайті

  49. Руслана :

    от вам і захист інтересів громадян і надання безкоштовної допомоги,вельми вдячна

  50. сергей :

    сім,я з 4 неповнолітніми дітьми(один-інвалід дитинства), дружина не працює.доходи від пп забезпечують близько 70% прожиткового мінімума сім,ї. пф у судовому порядку вимагає сплати заборгованості(6500грн.)шляхом продажу особистого майна. що робити?

  51. admin :

    сергій: на жаль, по таких обмежених даних і без вивчення документів я Вам звідси не можу ні чим допомогти

  52. Валентина :

    Добрый день. в 2004 году я открыла СПД, но предпринимательской деятельностью не занималась. Теперь хочу закрыть Спд, должна ли я что-то выплатить в пенсионный фонд?

  53. admin :

    Вадентина: если Вы на общей системе налогообложения и не показывали по декларации в ДПИ доходы, то ничего не должны и УПФ. Но Вы были обязаны ежегодно здавать до 1 апреля отчет в УПФ. На следующий год после закрытия СПД тоже должны сдать отчет. За неподачу отчета можете пострадать в виде штрафа

  54. Олена :

    Підкажіть будь ласка відповідь на наступне запитання: Я підприємець 1 кутегорії, продаю речі на ринку. Свідоцтва платника єдиного податку я здала на 3 місяці через те, що не можу виносити морози. Якщо я 3 місяці не буду займатися підприємницькою діяльністю та матиму нульовий дохід чи треба мені платити єдиниий соціальний внесок до пенсійного фонду. Завчасно дякую за відповідь.

  55. admin :

    Олена: якщо Ви перейшли на загальну систему оподаткування і не мали доходу, то платити не потрібно. Але я не впевнений, що зрозумів Вас достатньо правильно

  56. игор :

    підскажіть будласка якщо людина перенесла серйозну операцію і місяць перебувала на лікарняному чи може вона в цей місяць не платити.спасіба

  57. admin :

    игор, якщо Ви питаєте про єдиний внесок до ПФУ, то ні що не звільняє від його сплати. Хоча спробуйте подати таку заяву до ПФУ

  58. игор :

    я мав наувазі державне пенсійне страхування

  59. admin :

    игор, щось знову не досить зрозуміле. Якщо Ви на загальній системі оподаткування, то Ви плвинні платити тоді, коли отримували прибуток. Якщо на єдиному податку, то платите незалежно від доходів

  60. admin :

    игор, щось знову не досить зрозуміле, але спробую відповісти. Якщо Ви на загальній системі оподаткування, то Ви повинні платити тоді, коли отримували прибуток. Якщо на єдиному податку, то платите незалежно від доходів

  61. люда :

    поясніть будь-ласка , що таке загальна система оподаткуваня , і єдиний податок і чим одне від іншого відрізняється

  62. admin :

    люда, єдиний податок – фіксована сума щомісячно, незалежно від прибутку, а загальна система – встановлений законом процент податку і платежів до пенсійного фонду від суми отриманого прибутку

  63. admin :

    люда, якщо коротко, єдиний податок – фіксована сума щомісячно, незалежно від прибутку, а загальна система – встановлений законом процент податку і платежів до пенсійного фонду від суми отриманого прибутку

  64. Вадим :

    Чи потрібно за 2010 рік до пенсійного фонду сплачувати загальнообовязкове державне страхування.

  65. admin :

    Вадим, не знаю. Це – в залежності від Ваших обставин. Ви навіть не написали – який у Вас статус. Але, за будь яких обставин, все написано у статті і попередніх відповідях