АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Тра

6

Новини по тарифах на електроенергію

Автор: Advocat

на русском языкеНаціональна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) своєю Постановою вiд 14.04.2011 № 627 внесла зміни до тарифів на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам, та одночасно затвердила зміни до Порядку застосування тарифів на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам.

Головні зміни стосуються визначення того, що воно таке є – багатоквартирні будинку, в розумінні тарифів, які встановлює НКРЕ і в розумінні порядку застосування таких тарифів. В зв’язку з цією невизначеністю досі виникало багато проблем. І от тепер, НКРЕ визначилася, про що вона раніше постановляла:

“Для цілей цього Порядку до багатоквартирних будинків належать житлові будинки з трьома та більше квартирами (будинки багатоквартирні масової забудови, будинки багатоквартирні підвищеної комфортності, будинки житлові готельного типу), крім гуртожитків, готелів, туристичних баз, таборів, будинків відпочинку, відокремлених житлових будинків садибного типу (міських, позаміських, сільських), вілл, дач, будинків для персоналу лісового господарства, літніх будинків для тимчасового проживання, садових будинків, а також спарених або зблокованих будинків з окремими квартирами, що мають свій власний вхід з вулиці, тощо”.

Крім того, НКРЕ встановила порядок підтвердження факту відсутності газифікації природним газом багатоквартирних будинків та відсутності або нефункціонування у зазначених будинках систем централізованого теплопостачання. Таке підтвердження здійснюється на підставі акта, виданого державною інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі – державна інспекція).

Державна інспекція звертається до відповідного органу місцевого самоврядування для отримання підтвердження факту відсутності газифікації природним газом та відсутності або нефункціонування систем централізованого теплопостачання в окремих багатоквартирних будинках. Акт складається у довільній формі у чотирьох примірниках, один з яких надається відповідній енергопостачальній компанії, другий – відповідно Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, третій – органу місцевого самоврядування, а четвертий залишається у державній інспекції. Копію акта державна інспекція надає відповідному територіальному органу НКРЕ.Державна інспекція не рідше одного разу на рік з урахуванням попередньо виданого акта підтверджує факт відсутності газифікації природним газом та відсутності або нефункціонування систем централізованого теплопостачання в окремих багатоквартирних будинках шляхом складання акта про підтвердження відсутності газифікації природним газом та відсутності або нефункціонування систем централізованого теплопостачання в окремих багатоквартирних будинках.

При цьому “пільговий” тариф має застосовуватися з наступного розрахункового періоду після складання відповідного акта державною інспекцією. Тобто, якщо відповідні державні органи, або місцева влада тягнуть з оформленням, то це Ваші, споживач від населення, проблеми, адже енергетичні олігархи (власники обленерго) страждати і втрачати гроші не повинні. Тому не очікуйте манни небесної і дій чинуш-волокітчиків, а відразу по кожному будинку пишіть заяви про складання акту і до цієї держінспекції і до Вашої місцевої ради і до районної (міської) держадміністрації.

Також НКРЕ встановила ще одне, поки що малозрозуміле за сенсом (адже нібито воно завжди так і було) положення: “Норми споживання електричної енергії населенням, встановлені законодавством, у межах яких надаються пільги та субсидії населенню, застосовуються до обсягів електричної енергії, спожитих від 0 кВт*год до встановленої норми”.

Ця постанова НКРЕ набрала чинності з 1 травня 2011 року.

____________________________________________________________

Публікація – 2011 рік



коментарі 4

  1. Елена :

    Здравствуйте, Олег Петрович. Мой вопрос не совсем по теме, но оставить свой отзыв (вопрос) под статьей за 2010 год я не смогла. У меня вопрос по замене квартирного электросчетчика. В 2008 году мы поменяли дисковый счетчик на электронный. Сейчас в нашем городе проводится программа по замене электросчетчиков и выносу их на фасад дома. Ежемесячно мы предоставляем информацию о показаниях контролеру по телефону. Мы живем в частном секторе и двор у нас огорожен забором. Контролеры к нам не приходят, да и без нас показания не проверят. Можем ли мы отказаться от замены электросчетчика и выноса его на фасад. И разве принудительная замена законна, если у нас новый счетчик? Нам говорят, что отключат свет, если мы не согласимся поменять свой счетчик на их. Никаких договоров с РЭС у нас нет. Задолженности нет. Заранее спасибо.

  2. admin :

    Елена: если счетчик у Вас соответствует укр. стандартам (а Вам бы не разрешили его поставить и использовать, если бы не соответствовал), менять его нет необходимости, а выносить на видимое место надо. Договор с РЭС надо иметь, отсутствие договора – основание для преращения подачи электроэнергии

  3. Анатолий :

    Здравствуйте. А как быть, если я живу в сельской местности, дом не газифицирован? Могу ли я иметь льготы, и как можно это оформить?

  4. admin :

    Анатолий: такие льготы для сельской местности законодательством не предусмотрены.