АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Лис

21

Скорочене провадження по КАСУ

Автор: Advocat

на русском языкеПрикінцевими положеннями Закону N 2453-VI від 07.07.2010 р. “Про судоустрій і статус суддів” до Кодексу адміністративного судочинства України (КАС) введено нову норму статті 183-2 “Скорочене провадження”. На перший погляд у цій статті все викладено на диво достатньо зрозуміло. Але в зв’язку з численними зверненнями відвідувачів сайту напевне все ж такі більш детально проаналізувати: що то воно таке? Напевне, щодо цієї статті КАС для аналізу буде достатньо переставити деякі фрази в тому порядку – як це зазвичай вживається в українській і російській мові. Це одна з найбільших проблем сучасних українських законодавців – саму просту фразу перестановкою слів можуть зробити “темним лісом” (цікаво: вони самі себе розуміють?). Чесно кажучи, вже і за собою помічаю деколи таке ж, але це явно дурний вплив авторів українських законів. Також, додатково прокоментую декотрі моменти. Отже…

Відповідно до частини першої ст. 183-2 КАС, скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо:

1) зобов’язання суб’єкта владних повноважень вчинити певні дії щодо розгляду звернення, у тому числі інформаційного запиту, фізичної або юридичної особи (це стосується тих випадків, коли якійсь чинуша вперто ігнорує Ваше звернення, скаргу, тощо; але насправді толку з цієї норми мало, адже за нею не можна зобов’язати того чинушу здійснити будь які дії – можна зобов’язати лише “розглянути” і дати відповідь; якщо Ви будете відповіддю не задоволені, оскаржувати її буде потрібно окремо);

2) оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг (думаю, що з цим все зрозуміло – усі види позовів з питань соціальних виплат, видач і пільг);

3) припинення за зверненням суб’єкта владних повноважень юридичних осіб чи фізичних осіб – підприємців у випадках, передбачених законом (це більше стосується господарських правовідносин; застосовується, наприклад за позовами податкової служби; розглядається по КАС господарськими судами);

4) стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб’єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений КАС строк оскарження (наприклад – за позовами той самої податкової служби, або інших подібних органів, які виставили відповідне зобов’язання на виплату, а підприємство чи підприємець і не оскаржує і не платить).

Але в порядку скороченого провадження суд може розглядати зазначені адміністративні справи виключно в тих випадках, якщо такі вимоги не стосуються прав, свобод, інтересів та обов’язків третіх осіб (ч. 2 ст. 183-2 КАС). Тобто, якщо до участі в справі залучається третя особа, то в такому випадку про скорочене провадження йтися не може. Третя особа обов’язково має бути залучена до участі в справі в тому випадку, якщо прийняте судом рішення може вплинути на права, або обов’язки цієї особи. Незалучення такої особи до участі у розгляді справи є підставою для скасування судового рішення. Можна привести приклад позовів, які подаються до Управлінь праці і соціального захисту (позови чорнобильців, матерів з дітьми до 3-х років, тощо). По таких позовах залучаються до участі в справі або міські (районні) ради або райдержадміністрації, через які йде фінансування відповідних виплат.

Про відкриття скороченого провадження суд виносить ухвалу, копія якої невідкладно надсилається відповідачу разом з копією позовної заяви та доданих до неї документів. Позивачеві законодавець не вважає необхідним надсилати копію ухвалу, він буде залишатися без відома про те, що діється з його позовом. В ухвалі в обов’язковому порядку зазначаються строк подання заперечення проти позову, порядок його подання, а також наслідки неподання такого заперечення. Відповідач у десятиденний строк з дня одержання такої ухвали та копій документів може подати заперечення проти позову та необхідні документи або заяву про визнання позову. Якщо справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача, то заперечення проти позову чи заява про визнання позову мають бути подані безпосередньо до канцелярії суду.

Суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та без виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем (у позові) і відповідачем (у письмовому запереченні) обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне та обґрунтоване судове рішення.

У разі, якщо суддя порахує, що наявних у нього матеріалів недостатньо для ухвалення законного і обґрунтованого судового рішення без проведення судового засідання та виклику сторін, суд розглядає справу за загальними правилами КАС, про що постановляє ухвалу. Така ухвала не підлягає оскарженню.

Якщо справа такі розглядається у порядку скороченого провадження, то вона повинна бути розглянута протягом таких строків:

1) не пізніше наступного дня з дня надходження до суду заяви відповідача про визнання позову, якщо він таку заяву подав;

2) не пізніше 3-х днів з дня закінчення строку, встановленому ухвалою суду для подачі відповідачем заперечень, якщо до суду не було подано заперечення відповідача. Але це тільки в тому випадку, якщо справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача;

3) не пізніше 3-х днів після того, як пройшло 7 днів з дня закінчення строку, встановленому ухвалою суду для подачі відповідачем заперечень, якщо до суду не надійшло заперечення відповідача, якій перебуває в іншій місцевості, ніж суд. Наприклад для міста Новодністровська Чернівецької області це буде саме такій строк, адже суд знаходиться у м. Сокиряни – хоча і неподалік, але у іншому місті, формально місцевість різна. Не зрозуміло – яке будуть розглядатися села в районах: райцентр і села – це одна місцевість, чи різна?

4) не пізніше 5-ти днів з дня подання відповідачем заперечення проти позову.

У постанові, прийнятій у скороченому провадженні, зазначаються: дата, час та місце її прийняття; найменування адміністративного суду, прізвище та ініціали судді, який прийняв постанову; ім’я (найменування) сторін; предмет адміністративного позову; положення закону, якими суд керувався і на підставі яких задоволено позов; висновок суду про задоволення позову і по суті вимог; розподіл судових витрат; обов’язок відповідача виконати постанову негайно; строк набрання постановою законної сили та порядок її оскарження. При цьому слід зазначити, що питання про розподіл судових витрат і про обов’язок відповідача виконати постанову негайно суд повинен вирішувати і зазначати самостійно, навіть якщо позивач такого питання не ставив (так було і раніше). Але я не знаю ще жодного випадку, коли б суд зробив це за власною ініціативою. Тому, якщо Ви бажаєте цього, обов’язково зазначайте таке прохання у позові – в розділі позовних вимог, щоб Вам потім не прийшлося втрачати додатковий час.

Постанова суду складається та підписується у день її прийняття, а її копії не пізніше наступного дня надсилаються сторонам рекомендованим листом із повідомленням. Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною. Але вона може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку. Можуть її оскаржити також і інші особи, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов’язки. Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови. Тобто, доки не отримали копію постанови, строк для оскарження не йде. Це і добре і не добре. Не добре – адже буде дозволяти сторонам затягувати виконання постанови шляхом неотримання її копії.

Апеляційні скарги у справах, передбачених пунктами 1, 2 частини першої ст. 183-2 КАС (про звернення і по соціальних виплатах), якщо такі справи розглядалися в порядку скороченого провадження, розглядаються апеляційними судами в порядку письмового провадження. Тобто – без виклику сторін, за наявними у справі документами.

У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає. Тобто ні до ВАСУ, ні до Верховного Суду її оскаржити не можна.

_____________________________________________________________

Публікація – листопад 2010 року

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


коментарів 49

  1. Оксана :

    Ув.Олег Петрович, немогли бы Вы подсказать, а какое третье лицо должно привлекаться , в расмотрении дела по пособиям детям до 3 лет, если первое управление труда и социальной защиты? Если я конечно правильно поняла все поняла.

  2. admin :

    Оксане: по всем искам к УПСЗН в качестве третьего лица привлекается или райгосадминистрация или местный совет – тот ораган, которому этот УПСЗН подчиняется, подразделением которого является. Но в некоторых регионах суд. практика иная. Надо узнавать в Вашем суде: кого обычно включают в качестве сторон рассмотрения?

  3. Оксана :

    Большое спасибо за ответ, буду узнавать, я решила все таки попробовать побороться. А с такими наставниками, как Вы, так и дышать легче!!!!!!!!!!!!

  4. Елизавета :

    Здравствуйте, Олег Петрович, а правильно ли я понимаю, что в порядке сокращенного производства решение всегда выносится в пользу истца (как иначе понимать п. 6 и 8 ч. 6 ст. 183-2)? Дело в том, что в Регистре судебных решений я нашла и такие, которыми в удовлетворении требований истцам было отказано.
    И еще, сегодня суд мне отказал в удовлетворении моего ходатайства о рассмотрении дела в сокр. произ. в связи з тем, что иск заявлен к министерству,а такие дела надлежит рассматривать коллегией. Как по Вашему, суд поступил законно? Спасибо.

  5. admin :

    Елизавета, решение о сокращенном производстве – это не решение по делу, это только порядок рассмотрения дела. Суд может и отказать в иске.
    По Вашему делу суд поступил законно.
    И совсем не нужно задавать один вопрос вопрос дважды.

  6. Марина :

    Будьте добры, а дела по взысканию с Пенсионного фонда не доплат детям войны можно подавать в порядке сокращенного производства. Просто у нас судебная практика иная.

  7. admin :

    Марине: в порядке сокращенного производства не подают, суд сам принимает решение о таком порядке – по своему усмотрению

  8. Владимир :

    Не могли бы Вы разъяснить порядок вступления в силу решений принятых по итогам сокращённого производства? Решение вступает в силу с момента вынесения или с момента истечения 10 дней со дня его вынесения? Отметка о вступлении решения в законную силу необходима на тексте решения? Заранее благодарю.

  9. admin :

    Владимиру: последние четыре абзаца этой статьи – отвечают на Ваш вопрос. Если не очень понятно на украинском – такая же есть на русском https://ukr-advokat.org.ua/?p=4601#more-4601. Насчет отметки на решении в законе ничего не написано.

  10. kazak :

    Спасибо за ответ, однако, факты имеют место:

    Справа № 2-а-504/10  
      ПОСТАНОВА  
    ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  
      17 листопада 2010 суддя Печерського районного суду м. Києва Матійчук Г.О., розглянувши одноособово в порядку скороченого провадження адміністративний позов ОСОБА_1 до інспектора ДПС Прилуцького взводу ДПС Охріменка Олександра Олександровича, ВДАІ УМВС України в Чернігівській області про визнання не чинною і скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення,……………   

  11. admin :

    kazak: у нас в Украине и не такие факты имеют место… Впрочем, наличие фактов не есть подтверждение их законности.

  12. Андрей :

    Уважаемый Олег Петрович,
    Прошу Вас проконсультировать по такому вопросу.
    Если исковое заявление уже подано в суд с просьбой рассмотреть его в порядке сокращенного производства, как можно добавить до дела позже появившиеся дополнительные документы (например справка), ведь истец и ответчик не вызываются в суд. И как их потом показать ответчику, если он даст ответ в течение 10 дней не видя этих документов.
    С уважением.

  13. Людмила :

    Уважаемый Олег Петрович! Прошу Вас ответить на вопрос: что делать истцу, если по прошествии более 10 дней после подачи иска к пенсионному фонду о неверном перерасчете пенсии – судья не принял постановление об открытии сокращенного производства (в первом пункте иска я прошу рассмотреть его в сокращенном производстве- в соответствии ст.183-2 КАС)?
    Спасибо.

  14. admin :

    Людмила: ничего не делать, ждать решения суда

  15. Юрий :

    Шановний Олег Петрович,
    Прошу Вас проконсультувати Мене по такому питанню:
    В 2009 году Києвский Адміністративний апеляционний суд Зобов’язав УПФ України у Святошинському районі м. Києва провести перерахунок пенсії та доплати до пенсії відповідно До вимог статей 50 та 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які пост ражлалн внаслідок Чорнобильської катастрофи» починаючи з 09.07.2007 року. УПФ зробили перерахунок та все виплатили, а далі коли почав збільшуватись прожитковий мінімум та відмовились робити перерахунок Моєї пенсії мотивуючи, що судом їх не зобов’язано це робити, а судді кажуть що на майбутьне ми рішення не приймаємо. Виходить що кожен раз в разі збільшення прожиткового мінімуму потрібно іти до суду. Як такому випадку можливо зобов’язати УПФ без судового рішення робити перерахунок пенсії?

  16. admin :

    Юрий: потрібно звертатися до суду кожного разу, коли порушено Ваше право. Строк звернення до адмінсуду – 6 місяців від дати порушення Ваших прав. Так – як Вам хочеться, не получиться

  17. людмила :

    Уважаемый Олег Петрович! Скажите пожалуйста,куда обращаться, если несмотря на постановление об открытии сокращенного производства,дело в течение месяца не передано ответчику? Это противоречит ч.3 ст.183-2 КАС Украины: “копія ухвали НЕВІДКЛАДНО надсилається відповідачу разом з копією позовної заяви”. Или у нас судам закон не писан? И какое же это сокращенное производство, если иск просто лежит без движения месяц и не передается ответчику?

  18. admin :

    людмила: напишите в суд заявление, в котором и укажите, что по непонтяным причинам, в нарушение закона, ухвала (а не дело, как Вы пишите) не направлена ответчику. Попросите срочно направить. Можете при этом попросить привлечь виновных к ответственности и сообщить Вам результаты.

  19. Виктор :

    Здраствуйте,прошло уже 1,5 месяца с открития скороченого впровадження,нету решения суда,то есть нарушени строки,что делать?

  20. admin :

    Виктор: сроки может и не нарушены, скорее всего, Вам просто не послали постановление, что и бывает в большинстве случаев. Подайте в канцелярию суда заявление о выдаче постановления и исполнительного листа, ждите ответа.

  21. Boris :

    Уважаемый Олег Петрович! Я как-то уже задавал свой вопрос. И получил от Вас ответ. К сожалению, из-за моего недопонимания вопрос был недостаточно точно сформулирован. Я хочу его повторить уже, надеюсь, точно. Итак. Спор о пенсии. Апелляционный суд принял в один день 2 решения по двум жалобам на 2 решения районного суда: определение на определение об открытии производства; постановление на постановление по существу. Постановление районного суда было принято в порядке сокращенного производства. Оба решения апелляционного суда были приняты в присутствии ответчика (по-моему, это не важно). В обоих случаях апелляционный суд написал: “… може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду …” Насколько я теперь понимаю, определение является окончательным, а постановление может быть обжаловано в ВАСУ. Так ли это ?

  22. admin :

    Boris: ухвалу апел. суда по такому делу обжаловать нельзя, постановление – можно

  23. Богдан :

    Шановний Олеже Петровичу !
    Чи можна отримати виконавчий лист за справою, розглянутою в порядку скороченого провадження (пенсія уч. ЧАЕС), позов задоволено, допущене негайне виконання постанови, справа направлена в апеляційний суд, але апеляційне провадження ще не відкрите ?
    Заздалегідь вдячний за відповідь.
    Богдан

  24. admin :

    Богдан: не можна, адже в райсуді не має справи, а без справи вони видати не мають права. Апел суд не видає.

  25. Ирина :

    Уважаемый Олег Петрович!
    Подскажите, пожалуйста, по такой ситуации – суд первой инстанции в сокращенном производстве о перерасчете пенсии для работающего пенсионера вынес постановление об отказе в перерасчете пенсии на основании ст 42 ЗУ “Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування” Исковые требования о порядке перерасчета пенсии основывались на положениях Постановления КМУ № 530, которое этот порядок регулирует. Решение суда необосновано и не аргументировано. Я слышала такую информацию, что суды получили разнарядку свыше отказывать пенсионерам в перерасчете пенсии с применением среднего показателя за год, предшествующий году перерасчета пенсии. Апеляцию подадим, но коллеги говорят, что особых изменений не будет. Ст, 183-2 КАСУ гласит, что по делам в сокращенном производстве апеляционные решения – это последняя инстанция. Неужели больше нет никаких путей выбороть законную пенсию работающему пенсионеру и добиться справедливости? Заранее благодарна за совет.

  26. admin :

    Ирина: это позиция Высшего админсуда, основанная на толковании закона и решений Конституционного суда. Вы будете даром тратить время и нервы.

  27. Галина :

    Уважаемый Олег Петрович! Подскажите, пожалуйста, по такой ситуации: в марте 2011 года суд первой инстанции удовлетворил иск о перерасчёте пенсии по средней з/пл.2010 года. и принята к негайному виконанню. В июле пересчитали пенсию за весь период, а потом пенсионный спохватился(после письма ВАСУ)и подал аппеляцию на восстановление сроков и отмену решения первой инстанции. Аппеляционный их аппеляцию удовлетворил. А мы продолжаем получать пересчитанную пенсию на протяжении 10 месяцев. Возможен ли поворот и могут ли у нам уменьшить пенсию? Заранее благодарна за ответ.

  28. admin :

    Галина: вполне возможно.

  29. ГАлина :

    Олег Петрович! Это к предыдущему вопросу: И какие у них есть аргументы? Разве возможен поворот? А как же 58 статья Конституции. И как же насчёт сужения прав и свобод – ст.22 Конституции?

  30. admin :

    ГАлина: к сожалению, я не умею читать мысли чиновников на расстоянии. Что касается Конституции, то ее в последние годы так часто используют в качестве туалетной бумаги, что нет даже смысла это обговаривать.

  31. Наталья :

    Розумово відсталий гумор судової практики!!!!!
    Ухвалою від 08.07.2011 року Донецьким апеляційним адміністративним судом у Справі №2а-694/11/0526 (Головуючий суддя Геращенко І.В.) у порядку письмового провадження розглянуто Апеляційну скаргу УПФУ в Кіровському районі м. Макіївки Донецької області на Постанову Кіровського районного суду м. Макіївки, яка прийнята у скороченому провадженні 15.04.2011 року. У резолютивній частині Ухвали Донецького апеляційного адміністративного суду від 08.07.2011 року вказано, що ця Ухвала Донецького апеляційного адміністративного суду вступає в законну силу з моменту проголошення та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, а в разі складення ухвали в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу – з дня складення в повному обсязі.

  32. Серафима :

    Уважаемый Олег Петрович! Прошу Вашу оценку возможностей продолжения процесса. Полученной вчера Ухвалой Донецкого административного апелляционного суда, по результатам открытого слушания по делу № 2а-8741/11/0508, оставлена без удовлетворения жалоба истца на Постановление в сокращённом производстве Ворошиловского суда об отказе в возобновлении выплаты пенсии гражданке Украины, постоянно проживающей за границей, с формулировкой в резолютивной части: “ОПРЕДЕЛЕНИЕ АПЕЛЛЯЦИОННОГО СУДА ЯВЛЯЕТСЯ ОКОНЧАТЕЛЬНЫМ, ОБЖАЛОВАНИЮ НЕ ПОДЛЕЖИТ”.
    Каковы легитимные пути продолжения отстаивания законного права:
    – подача кассации, с сылкой на конституционные права, процессуальные нарушения обоих судов.
    – обращение в ЕСПЧ. Мною ИСЧЕРПАНЫ все национальные средства судебной защиты?
    – иное
    Благодарю за быстрый ответ. Серафима

  33. admin :

    Серафима: сначала – кассация, а потом можно в ЕСПЧ

  34. Александр :

    “У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, судове рішення апеляційної інстанції по такій справі є остаточним і оскарженню не підлягає.”
    Уважаемый Олег Петрович, я так понимаю, что апелляция – это последняя ступень административного сокращенного судопроизводства? Значит следующей ступенькой будет не кассация,а ЕСПЧ??

  35. admin :

    Александр: якщо в рішенні, винесеному апел. інстанцією зазначено, що воно осарженню не підлягає, то тоді можно звератися в ЕС без касації

  36. Анна :

    Шановний Олег Петрович! В червні 2010 року звернулась до суду по ст..6 „Діти війни„ з позовом про стягнення коштів з ПФ за 2006-2009 р. 15.11.2010 р. суд задовольнив позов з 22.05.2008 по31.12.2009 р. Апеляційний суд скаргу УПФ 13.02.2012 р. задовольнив мотивуючи що положення ЦПК втратили чинність, справу закрив, а справу повернути до суду першої інстанції за правилами КАС. Така ж сама ситуація із ст..39 Чорнобильського закону. Заява до суду подана у травні 2010р., про стягнення коштів з УПФУ за 1999-2009р. Суд першої інстанції від 03.11.2010р. задовольнив позов з 09.07.2007р. по 31.12.2007р. та з 22.05.2008р. по31.12.2009р. Однак Апеляційний суд від 13.02.2012р. рішення скасував,мотивуючи ухваленням КСУ від 09.09.2010р. Підкажіть будь ласка що далі робити?

  37. admin :

    Анна: в цьогорічній Україні вже не знаю. Подивіться https://ukr-advokat.org.ua/почему-не-выполняются-решения-судов-п/

  38. Роман :

    Добрый день, подскажите, пожалуйста, является ли третьим лицом в дел между налоговой инспекции и ТОВ о прекращении юр.лица участник-собственник ТОВ, если интересы ТОВ представляет директор?
    И ещё, если ТОВ проиграет суд, то может ли участник-собственник подать заявление о пересмотре по нововыявленным обстоятельствам (ст. 246 КАС). Заранее спасибо за ответ.

  39. admin :

    Роман: собственник должен являться, поскольку решение суда напрямую будет влиять на его права. Скорее, собственник даже должен быть ответчиком или соответчиком. А касательно нововявленных обстоятельств, то зачем они тут? Собственник может подать апелляцию.

  40. Роман :

    спасибо за ответ. апелляция подавали и проиграли. касация в делах о прекращении юр.лиц (сокращенная процедура) не предусмотрена. едисвенный вариант – подать по нововыевленным обстоятельствам.

  41. admin :

    Роман: если собственник принимал участие в деле, то он может подать заявление о пересмотре по нововыявленным обстоятельствам

  42. Роман :

    не принимал. юр.лицо по доверенности представлял юрист, который проиграл.

  43. admin :

    Роман: ст. 246 КАС “Особи, які брали участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов’язки, мають право подати заяву про
    перегляд судового рішення суду будь-якої інстанції, яке набрало законної сили, за нововиявленими обставинами. Ст. 247 КАС, “Заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами може бути подано протягом одного місяця після того, як особа, яка звертається до суду, дізналася або могла дізнатися про ці обставини”.

  44. Анета :

    Доброго дня!
    Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції розглядаючи справу в порядку ПИСЬМОВОГО провадження згідно 1, 2 частини першої ст. 183-2 КАС (про звернення і по соціальних виплатах). Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає. Чи законна така постанова в тій частині, що не підлягає оскарженню? Якщо б було скорочене провадження в мене не виникло б цього запитання.
    Заздалегідь дякую за відповідь.

  45. admin :

    Анета, таке рішення апеляції законно

  46. наталья :

    добрій день!суд первой истанции не удовлетворил мою просьбу сделать перерасчет по показателю 2009 г. апелляционный суд также отказал,если смысл обращаться в высший суд или поберечь нервы

  47. admin :

    наталья, я считаю, что смысла обращаться куда-либо по этому вопросу нет

  48. Вадим :

    Здравствуйте!
    Подскажите по такой ситуации: между Юр.лицом (гос. предприятием) и Пенсионным фондом за длительное время образовалась задолженность по отчислениям в ПФ выплат по научным пенсиям (из которых 50 % платит предприятие,а 50% государство). Сейчас ПФ решил подать иск по КАСУ на Юр.лицо.Объясните сумма задолженности будет взыскивать за все время или какие-то сроки исковой давности должны применяться.И может ли данный иск рассматриваться без ответчика, в сокращенном производстве.
    Спасибо!

  49. admin :

    Вадим, исходя из той практики, которая применяется по искам граждан к пенсионному фонду (удовлетворяются суммы только в пределаъ срока обращения в суд (за 6 месяцев), то по сути таким же образом должны поступать и по искам пенсионного фонда к иным юр. и физ. лицам. Но это будет вряд ли – скорее всего срок дл ПФ продлят. Относительно рассмотрения иска в сокращенном производстве, то это возможно только при наличии условий, указанных в п. 4 статьи, под которой Вы задали вопрос.