АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Кві

24

Тимчасове затримання транспортних засобів

Автор: Advocat

Ще у січні 2010 року на нашому сайті публікувалася стаття «Порядок затримання транспортних засобів».  З того часу багато чого змінилося в нормативних актах, в тому числі змінилася і основоположна стаття закону з цього питання – стаття 265-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), яка називається «Тимчасове затримання транспортних засобів»

Не будемо сьогодні заглиблюватися далеко в різноманітні нормативні акти, а розглянемо порядок затримання транспортних засобів (ТЗ) виключно з позиції цієї норми ЗАКОНУ і викладемо це таким чином, щоб її було максимально чітко зрозуміло.

 

 

За що можна затримати транспортний засіб?

 

Отже, ця законодавча норма визначає, що у разі наявності підстав вважати (тобто, якщо працівник поліції вважає), що водієм вчинено порушення, передбачені:

1) частинами 1, 2, 3, 4, 6, і 7 статті 121 КУпАП:

  • керування водієм транспортним засобом, що має несправності системи гальмового або рульового керування, тягово-зчіпного пристрою, зовнішніх світлових приладів (темної пори доби) чи інші технічні несправності, з якими відповідно до встановлених правил експлуатація його забороняється, або переобладнаний з порушенням відповідних правил, норм і стандартів;
  • керування водієм транспортним засобом, який використовується для надання послуг з перевезення пасажирів, що має несправності, передбачені частиною першою цієї статті, або технічний стан і обладнання якого не відповідають вимогам стандартів, правил дорожнього руху і технічної експлуатації;
  • керування водієм транспортним засобом, що підлягає обов’язковому технічному контролю, але своєчасно його не пройшов;
  • керування водієм транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в установленому порядку, його експлуатація без номерного знака або з номерним знаком, що не належить цьому засобу чи не відповідає вимогам стандартів, або з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці, закритим іншими предметами, у тому числі з нанесенням покриття або застосуванням матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію, чи забрудненим, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів, перевернутим чи неосвітленим.

 

2) частинами  3, 4 і 5 статті 122 КУпАП (в частині порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху, порушення правил зупинки чи стоянки на місцях, що позначені відповідними дорожніми знаками або дорожньою розміткою, на яких дозволено зупинку чи стоянку лише транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю).

 

3) ст. 1225 КУпАП (порушення вимог законодавства щодо встановлення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв).

 

4) ст. 124 КУпАП (порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

 

5) ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред’явила їх для перевірки, або стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами).

 

6) частинами 1, 2, 3 і 4 статті 130 КУпАП:

  • керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції;
  • передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів,
  • відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції,
  • вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду.

 

7) ст. 1321 КУпАП (порушення правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів, правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами).

 

8) ст. 2061 КУпАП:

  • перевезення водіями іноземців та осіб без громадянства на порушення встановлених правил перебування іноземців та осіб без громадянства в Україні і транзитного проїзду їх через територію України, якщо ці дії безпосередньо не пов’язані із незаконним перетинанням осіб через державний кордон України;
  • обладнання власниками або водіями транспортних засобів спеціально прихованими або замаскованими місцями, які використовуються для перевезення нелегальних мігрантів;
  • перевезення іноземців та осіб без громадянства в обладнаних власниками транспортних засобів або водіями спеціальних схованках для перевезення людей.

 

Отже – це є виключний перелік порушень правил дорожнього руху, за які може бути затриманий транспортний засіб. Але навіть при таких порушеннях працівники поліції мають право затримувати транспортний засіб не у всіх випадках, адже норма закону вказує, що «працівник уповноваженого підрозділу, що забезпечує безпеку дорожнього руху, тимчасово затримує транспортний засіб шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, в тому числі за допомогою спеціального автомобіля – евакуатора, що дозволяється виключно у випадку:

  • якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху;
  • транспортний засіб розміщений на місцях, призначених для зупинки, стоянки, безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю.

При цьому, законодавча норма прямо уточнює: «У разі якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво не перешкоджає дорожньому руху, крім розміщення транспортного засобу на місцях, призначених для зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю, такий транспортний засіб не може бути доставлений для зберігання на спеціальний майданчик».

 

 

Дії працівника поліції після затримання

 

Про тимчасове затримання робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

 

Після тимчасового затримання транспортного засобу працівник відповідного уповноваженого підрозділу Національної поліції зобов’язаний надати особі можливість повідомити про тимчасове затримання транспортного засобу та його місцезнаходження іншу особу за власним вибором і вжити заходів щодо повернення автомобіля до місця постійної дислокації, а також забороняє експлуатацію транспортного засобу до усунення несправностей, виявлених у процесі його огляду, або до демонтажу спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Тобто, якщо Ви п`яний або не маєте посвідчення водія, але викликали тверезого друга з посвідченням водія, то Вам зобов`язані негайно повернути автомобіль, якщо він не має несправностей, які перешкоджають експлуатації (відповідно до Правил дорожнього руху). Якщо він має такі несправності, то забрати його можна лише на викликаному Вами евакуаторі. Якщо на машині встановлені проблискові маячки, то Вам повинні повернути автомобіль після їх демонтажу.

 

 

Строк затримання ТЗ і його повернення

 

Транспортний засіб може бути тимчасово затриманий на строк до вирішення справи про адміністративне правопорушення, але не більше трьох днів з моменту такого затримання.

Після закінчення триденного строку тимчасового затримання транспортного засобу особа має право звернутися за отриманням тимчасово затриманого транспортного засобу. Таке звернення особи є обов’язковим для його виконання незалежно від стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення.

 

Відразу слід зазначити, що Вам не повернуть транспортний засіб, якщо він затриманий в рамках кримінального провадження, навіть якщо воно відкрите після затримання в порядку, передбаченому КУпАП (наприклад, при наявності ознак перебиття номера кузова, підозра перебування автомобіля в розшуку в зв`язку з угоном, ДТП, яке потребує експертного дослідження, тощо). То є окрема тема.

 

Щодо оплати в зв`язку з затриманням

 

За повернення особі тимчасово затриманого транспортного засобу не може стягуватися плата. Це є норма закону, але заборона стягнення грошей за повернення не означає заборони плати за зберігання транспортного засобу на «штрафмайданчику». Таку плату з Вас стягнути мають право, але в жодному випадку працівники поліції і «штрафмайданчику» не мають права затримувати транспортний засіб понад 3 дні, якщо Ви звернулися з вимогою про повернення, незалежно від того, сплатили Ви, чи ні. Якщо не сплатили, то підприємство, яке  володіє штрафмайданчиком, повинне віддати ТЗ і згодом має право вимагати від Вас платежу у спосіб, передбачений законом: шляхом надсилання вимог, претензій, звернення до суду.

 

Ні за яких обставин не може стягуватися плати за зберігання на штрафмайданчиках транспортних засобів, затриманих слідчим у рамках кримінального провадження.

 

Ну і насамкінець слід зазначити, що деталізований «Порядок тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках та стоянках» визначений Кабінетом Міністрів України.

 

________________________________________________________

 

Публікація – квітень 2018 року

 



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *